Reforma in filialele PSD a inceput prin restaurarea unor fosti baroni locali sau prin mentinerea in frunte a actualilor lideri controversati. In urma cu trei luni, liderii locali ai PSD erau principalii agitatori ai ideii de schimbare. Se pare ca nu se refereau la propria lor schimbare.

Restauratia fostilor lideri ai PSD Ialomita este in plina desfasurare. Cuplul format din Gheorghe Savu, fost presedinte al Consiliului Judetean, si Marian Balan, fost prefect, este pe cale de a reveni la conducerea organizatiei.

Cu toate ca a suferit recent un accident de circulatie, Savu a venit in cirje la conferinta organizatiei Slobozia pentru a-l instala ca presedinte pe omul sau, Alexandru Stoica.

Savu, partener de afaceri cu Balan, planuieste sa conduca filiala din umbra. El insista sa fie „reabilitat" de conducerea centrala, care l-a suspendat o data cu Mischie si Bebe Ivanovici pentru ca strica imaginea partidului. Balan este sustinut de senatorii Serban Nicolae si Sorin Oprescu pentru presedintia organizatiei.

Ca si Balan, si Trifon Belacurencu, noul presedinte ales al PSD Tulcea, este un apropiat al gruparii Mitrea. Belacurencu demisionase in vara trecuta pentru rezultatele slabe obtinute la alegeri si fusese inlocuit de senatorul Ioan Vargau. Tirgul facut cu Vargau i-a adus pozitia de presedinte al organizatiei. Si la Mehedinti a cistigat un apropiat al lui Mitrea, Eugen Nicolicea.

Unde pierde Nastase, cistiga Iliescu. Si invers

La Vilcea, in confruntarea strinsa dintre Aurel Vladoiu si Ion Cilea, a cistigat ultimul, care este un sustinator al lui Iliescu.

Senatorul Doru Ioan Taracila a revenit la conducerea organizatiei Calarasi. El demisionase in vara trecuta in urma rezultatelor obtinute de PSD Calarasi. Si pentru urmatorii doi ani, ca si in ultimii 15, presedintele PSD Iasi va fi senatorul Ion Solcanu.

In schimb, la Dolj, deputatul Ion Calin a fost reales simbata presedinte al organizatiei. El a cistigat la o diferenta de 50 de voturi lupta cu Antonie Solomon, primarul Craiovei.

Cu doua saptamini in urma, Calin suferise o infringere la conferinta municipala a PSD Craiova, unde nu primise dreptul de a reprezenta organizatia la congres in calitate de delegat.

Cu sprijinul lui Gheorghe Preoteasa, presedintele Consiliului Judetean, si al mai multor primari de comune, Calin l-a invins pe Solomon. Constantin Contac a fost reales presedinte la PSD Botosani, iar Constantin Nita la Brasov. Si acestia, ca si Calin, sint sustinatori ai gruparii Nastase.

Grupul de la Cluj a pierdut Bihorul

In zona controlata de grupul de la Cluj, singura defectiune s-a petrecut la Bihor, unde lupta dintre cele trei grupari rivale din filiala a condus la un rezultat surprinzator. Fostul deputat Mihai Bar a cistigat in turul doi batalia cu Gheorghe Sirb, actual deputat si, pina simbata, presedinte al organizatiei.

Bar cazuse in 2003 in dizgratia lui Nastase, insa vara trecuta a fost nominalizat drept candidat la primaria Oradea. Disensiunile dintre el si Sirb au facut ca Bar sa nu obtina la alegerile preliminare un loc eligibil pe listele parlamentare. La Bistrita-Nasaud, presedinte a fost reales deputatul Viorel Pupeza, un apropiat al gruparii Rus-Dincu.

La fel este si noul presedinte al filialei Salaj, Tiberiu Marc. El si-a obtinut functia in urma unei intelegeri cu fostul presedinte si actualul deputat, Iuliu Nosa. Acesta s-a multumit cu pozitia de prim-vicepresedinte al organizatiei.