Ieri, au fost acordate oficial cele doua licente de telefonie 3G castigate de Connex si Orange Romania la licitatia organizata in luna noiembrie a anului trecut.

Evenimentul face sa se apropie cu pasi repezi lansarea oficiala a primelor servicii 3G in tara noastra. Connex va fi primul operator care le va oferi clientilor astfel de servicii.

Telefonia mobila de generatia a treia le permite utilizatorilor sa navigheze pe Internet la viteze mari, sa utilizeze servicii de videotelefonie, sa descarce muzica pe telefonul mobil si sa urmareasca transmisii TV in direct. In mod cert, lansarea va fi anul acesta. Unii spun ca va fi in mai, altii ca se va intampla in iunie. Umbla zvonul insa ca s-ar putea sa fie chiar mai devreme de atat.

Orange va scoate serviciile 3G pe piata in cursul anului viitor. Asta pentru ca ofera deja EDGE, o tehnologie intermediara intre GSM si 3G.

OFERTA. Anul trecut, au fost scoase la licitatie patru licente 3G. Doua au fost castigate si au mai ramas doua. Ultimele vor fi scoase la licitatie pana la sfarsitul acestui an de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), a declarat Marius Catalin Marinescu, presedintele institutiei.

Chiar daca nimeni nu a fost interesat de cele doua licente ramase anul trecut, anul acesta, situatia s-a schimbat, spune Marinescu: "Exista interes din partea mai multor companii de telecomunicatii pentru ultimele licente 3G. Speram ca, pana la finele anului, un al treilea operator european sa se alature MobiFon si Orange Romania".