FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) scrie ca Parlamentul European a dat, miercuri, unda verde aderarii Bulgariei si Romaniei la UE, indepartand ultimul obstacol din calea semnarii Tratatului de aderare cu aceste tari balcanice, la 25 aprilie. Votul a deschis calea celui de-al doilea val al largirii UE in Europa de Est, dupa integrarea a 10 tari, in luna mai a anului trecut.

Bulgaria si Romania vor adera la UE la 1 ianuarie 2007, daca vor implementa reformele politice si economice convenite, sporind numarul membrilor Uniunii la 27.

Intrarea lor ar putea fi amanata pana in 2008, daca vor tergiversa aplicarea reformelor privind combaterea coruptiei larg raspandite, consolidarea sistemelor lor administrative, eficientizarea controalelor la frontiera si introducerea masurilor de politica concurentiala.

Romania, cu o populatie de 22 milioane de locuitori, este considerata mai slab pregatita pentru integrarea in UE si mai corupta decat Bulgaria, care are 8 milioane de cetateni.

LE SOIR: Romanii si bulgarii, bine veniti, insa...

Cotidianul belgian arata ca, dupa ultimele consultari, deputatii au dat unda verde aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, prevazuta la 1 ianuarie 2007, insa decizia finala revine celor 25 de tari membre.

Deputatii fac presiuni asupra celor doua tari pentru a-si multiplica eforturile in scopul de a ajunge la standardele europene, mai ales in materie de lupta impotriva coruptiei, de garantare a drepturilor civile, a protectiei minoritatilor etnice si a controlului frontierelor.

LA LIBRE BELGIQUE precizeaza ca eurodeputatii au votat pentru a da unda verde Bucurestiului, insa asortata cu o "clauza de salvgardare". O "presiune prieteneasca", pentru ca indoielile persista.

DER STANDARD: Austria nu vrea noi membri in UE

Publicatia precizeaza ca Austria este de departe acel stat membru al UE care refuza cel mai clar o noua extindere: potrivit unui sondaj, numai 28% din austrieci s-au declarat de acord cu cooptarea in UE a Romaniei, Bulgariei, Croatiei si Turciei. Restul sunt impotriva. Austria este urmata de euroscepticii din Germania si din Luxemburg (36, respectiv 38% sunt impotriva cooptarii unor noi membri).

Aceeasi publicatie adauga ca Romania si Bulgaria si-au manifestat bucuria fata de acordul Parlamentului European privind aderarea lor la 1 ianuarie 2007. "Romania a trecut un examen fundamental", a spus, la Bucuresti, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Insa domnia-sa a precizat ca tara "mai are multe de facut" pana la aderare.

Votul a demonstrat "increderea in capacitatea noastra de a ne indeplini obligatiile", a spus Tariceanu. Presedintele Parlamentului bulgar, Borislav Velikov, s-a aratat "convins" de faptul ca tara sa va adera, conform agendei, la 1 ianuarie 2007.

EL MUNDO: Eurocamera voteaza favorabil,/b>

Ziarul spaniol relateaza ca Eurocamera a dat unda verde, cu o ampla majoritate, aderarii Romaniei si Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007. Decizia a avut loc dupa ce au fost obtinute garantii de ultim moment ca vor fi respectate competentele referitoare la ajutoarele pe care le vor primi cele doua tari.

In plus, Comisia Europeana si Consiliul de Ministrii s-au angajat, prin intermediul unui schimb de scrisori, sa tina cont de opinia Parlamentului daca vor decide folosirea clauzei de salvgardare care permite amanarea cu un an a intrarii Romaniei si Bulgariei.

ESTRELLA DIGITAL (Spania) arata ca fondul problemei consta in numarul mic de deputati din Romania si Bulgaria care se vor integra in grupurile Popular si Verde din Eurocamera - majoritatea vor fi socialisti si liberali - si efectul negativ pe care extinderea UE il poate avea asupra viitorului referendum francez privind Constitutia europeana.

Surse din grupul popular au declarat ca germanii si francezii sunt cei mai reticenti fata de intrarea Romaniei si a Bulgariei in UE, in comparatie cu spaniolii, italienii si britanicii, de aceea s-a dat libertate de vot membrilor sai.

AFP: Bucurestiul isi exprima satisfactia

Presedintele roman, Traian Basescu, si-a exprimat satisfactia, miercuri, pentru unda verde acordata de Parlamentul European integrarii Bucurestiului in UE, Tratatul de aderare urmand sa fie semnat la 25 aprilie.

"Votul Parlamentului dovedeste ca nu mai exista nici o indoiala privind vointa tarilor membre ale Uniunii de a primi Romania in Uniunea Europeana", a declarat presedintele roman Traian Basescu. "As vrea sa le multumesc parlamentarilor care au votat in favoarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dar si celor care au fost impotriva sau s-au abtinut.

Pesimismul lor este expresia unor ingrijorari pe care noi nu am stiut inca sa le indepartam", a subliniat el.

CNN: «Superclauze de siguranta»

Agentia britanica Reuters scrie ca Parlamentul European a dat unda verde, miercuri, intrarii Bulgariei si Romaniei in UE, indepartand ultimul obstacol din calea semnarii tratatelor de aderare de catre cele doua tari balcanice, la 25 aprilie.

Votul asigura un loc in prospera UE pentru cele doua tari in care PIB pe cap de locuitor este sub 40% din media UE, desi economiile lor sunt in expansiune rapida. CNN online subliniaza insa ca UE nu acorda Sofiei si Bucurestiului o garantie absoluta ca vor adera in 2007.

Tratatele lor de integrare contin "superclauze de siguranta" care ar putea atrage amanarea cu un an daca nu sunt intrunite anumite conditii.

Bulgaria si Romania sunt inapoiate chiar si fata de cei mai saraci membri actuali ai UE. PIB-ul pe cap de locuitor al Bulgariei este de numai 2.504 euro, iar salariul mediu lunar, de aproximativ 164 de euro. In Romania, PIB pe cap de locuitor este de 2.197 de euro, iar salariul mediu lunar de 265(!) de euro.