Postul de televiziune Prima TV a anuntat, aseara, ca rapitorii ziaristilor romani au prelungit cu 24 de ore termenul ultimatumului. Rapitorii au insistat sa nu fie numiti teroristi, ci luptatori pentru libertatea Irakului. Tot aseara, agentia de presa Mediafax a prezentat integral declaratiile celor trei jurnalisti rapiti in Irak, conform inregistrarii audio trimise de rapitori la Prima TV.

Marie-Jeanne Ion: "Numele meu este Marie-Jeanne Ion, reporter la televiziunea Prima din Bucuresti. Acesta este un mesaj inregistrat special pentru postul meu de televiziune si va rog sa-l difuzati. Este adevarat ca presedintele Romaniei discuta chiar acum cu rapitorii, dar autoritatile romane nu au fost de acord sa indeplineasca cererea rapitorilor.

Asa ca va rog pe voi, poporul roman, sa ne ajutati, sa ne salvati vietile. Va rog, mergeti la demonstratii, ca sa determinati autoritatile sa indeplineasca cererea rapitorilor". Sorin Miscoci: "Numele meu este Sorin Miscoci, sunt cameraman la Prima TV Bucuresti. Va rog, domnule presedinte, romani, familia mea, salvati-ne, va rog, salvati-ne! Rapitorii mi-au spus ca voi fi "primul ucis".

Va rog, romani, faceti presiuni asupra autoritatilor sa retraga trupele romane din Irak, ca sa fim salvati, va rog!". Ovidiu Ohanesian: "Numele meu e Ovidiu Ohanesian, sunt ziarist la cotidianul "Romania libera". Rog romanii, familia mea, guvernul si presedintele sa faca ceva ca sa nu murim. Imi pare rau. Vietile noastre sunt in mainile voastre".

Grupul de criza organizat la Palatul Cotroceni pentru a se ocupa de situatia celor trei ziaristi rapiti in Irak s-a reunit ieri dupa-amiaza, imediat ce presedintele Traian Basescu s-a intors de la Timisoara. Aproximativ la aceeasi ora se primise, potrivit directorului de la Prima TV, Dan Dumitru, si un mesaj.

Dan Dumitru, care a facut o scurta declaratie in curtea Palatului Cotroceni, a spus doar ca, initial, a fost contactat de la un numar de telefon irakian, transmitandu-i-se ca in curand va primi un mesaj de la cei rapiti. Cateva minute mai tarziu, directorul de la Prima TV a putut asculta acest mesaj.

Dan Dumitru a spus doar ca mesajul, "in linii mari", era un apel catre autoritatile romane, carora li se cerea sa ia o decizie. El nu a precizat ce decizie se cerea autoritatilor romane sa ia. Dumitru a sustinut insa ca mesajul aduce "o usurare", intrucat demonstreaza ca exista o comunicare cu rapitorii, iar acestia sunt chiar interesati sa negocieze.

"Speculeaza cum pot orice in momentul de fata, in asa fel incat sa-si asigure conditii mai bune de negociere", a apreciat directorul Prima TV. Caseta cu inregistrarea mesajului celor trei ziaristi nu a fost difuzata, intrucat toti redactorii-sefi din mediile audiovizuale au fost solicitati sa vina la Cotroceni si rugati sa opreasca o astfel de transmisie.