Sabia lui Damocles atarna acum asupra localitatii Dinias, situata la 20 de kilometri de Timisoara. Satul, cu populatie preponderent sarba, este amenintat, de marti seara, cu inundatiile, dupa ce apele care au acoperit deja sudul si sud-vestul judetului au ajuns la mai putin de trei kilometri de casele de la marginea acestei localitati.

Populatia din Dinias a fost anuntata de autoritati sa se pregateasca pentru ce e mai rau. Panicati, oamenii nu stiau, ieri, pe ce sa puna mana mai intai, ce sa salveze cu prioritate. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ca primarul din Peciu Nou (comuna de care apartine localitatea Dinias) trebuie sa dispuna evacuarea oamenilor in caz de nevoie.

Banatenii au muncit toata ziua de marti pe branci, cu mainile goale, pentru a construi un dig de aparare impotriva apelor care ameninta dinspre zonele deja afectate de inundatii, desi acest lucru trebuia facut nu acum, in ceasul al doisprezecelea, cand ar putea fi prea tarziu, ci din vreme.

Nu de catre gospodarii din aceasta zona, ci de responsabilii Apelor Romane! Asta cu atat mai mult cu cat sistemul hidrografic Timis-Bega este vechi de 200 de ani, fiind construit inca din vremea Imperiului austro-ungar. Pe de alta parte, echipele de muncitori care incercau sa repare parti importante din digul spart de viitura au fost nevoite sa opreasca lucrul din cauza ploilor.

In zona localitatii Graniceri nu s-a mai putut interveni cu pietris si balast, existand in fiecare moment riscul rasturnarii masinilor de mare tonaj, care efectuau transportul materialelor.

Medicamente si vaccinuri pentru sinistrati

Comitetul Ministerului Sanatatii pentru Situatii de Urgenta a hotarat trimiterea in cele patru judete afectate de inundatii a medicamentelor, materialelor sanitare si dezinfectantilor necesari in astfel de situatii. In judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara vor fi trimise peste 13.000 doze de vaccin.

Din acestea, aproximativ 6.600 sunt doze de vaccin antihepatitic A pentru copii si adulti, peste 5.000 sunt doze de vaccin antitetanic si 2.000 doze de vaccin antitific.

Medicamentele, materialele sanitare si vaccinurile vor fi puse la dispozitia directiilor de sanatate publica din rezerva Ministerului Sanatatii - Situatii Speciale sau vor fi achizitionate pe plan local din resurse speciale destinate acestui scop. In judetele Timis si Caras-Severin au fost trimise de ieri medicamente si materiale sanitare in valoare de aproximativ 100 milioane de lei!