Cu picioarele infipte in cizme de guma, domnul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu a descins in Pustinisul de Timis. Taranii fugariti de ape au crezut ca le-a venit salvatorul si au inceput sa se planga de autoritatile locale, care nu-i ajuta sa recupereze ceea ce au iertat puhoaiele si nu le-au asigurat conditii umane de cazare.

"Ce vreti sa facem, sa ridicam un hotel acum?", le-a retezat-o, scurt, seful Guvernului, acelor oameni care n-au unde sa inroseasca un ou de Pasti sau unde sa coaca o bucata de cozonac. Ba mai mult, Tariceanu a inceput sa laude eficienta autoritatilor locale, carora "nu li se poate imputa ca nu au intervenit".

Totusi, daca ar fi sa facem o evaluare cu calificative, ca la ciclul primar, autoritatile statului, fie ca sunt locale, fie ca sunt centrale, merita din plin calificativul "Insuficient".

Prefectul de Timis a trimis in satele acoperite de apa cateva barci cu motor, dar fara benzina, asa ca cetatenii au fost nevoiti sa faca rost singuri de combustibil, ca sa mai recupereze un castron sau o lingura din casele inundate. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta nu a avut sa puna la dispozitia victimelor inundatiilor nici macar o barca cu motor.

Acelasi inspectorat nu poate justifica cheltuirea a mii de miliarde de lei, anul trecut. Armata Romana a fost de nevazut in zonele calamitate. Daca s-a intamplat sa mai fie scos cate un militar din garnizoana, acest lucru a fost degeaba.

Soldatii trimisi in zona au refuzat sa le dea o mana de ajutor taranilor, pe motiv ca "au ordin sa nu paraseasca postul"! Nici Politia si nici Jandarmeria nu s-au facut remarcate. Hotii insa, da. Ciorditorii s-au urcat noaptea in barci si au dat iama in casele parasite, de unde au luat din lucrurile neatinse de ape.

Catastrofa naturala putea fi evitata daca erau golite din timp barajele de acumulare, baraje care ar fi preluat apa venita din munti. Responsabili "cu golirea" spun ca n-au fost prognozate cu o saptamana inainte ploile torentiale.

Revoltator, mai ales ca actuala Putere a pus, in februarie, "un om competent" la carma Administratiei de Meteorologie, tocmai fiindca fostul sef nu nimerea timpul probabil. An de an, se cheltuiesc mii de miliarde de lei din buzunarele cetatenilor pentru intretinerea canalelor de evacuare a apelor si a statiilor de pompare.

La o ploicica mai serioasa, insa, acestea se infunda si trimit apele in casele oamenilor. De-o vreme, nu a existat primavara lasata de Dumnezeu fara ca tara sa nu treaca prin cosmarul inundatiilor. Nenorocirea din acest an seamana cu cea din '70. Autoritatile nu numai ca nu fac nimic pentru a preveni acest pericol, ci isi permit sa trateze situatia cu dispret.

In timp ce 3.350 de persoane sunt evacuate si se inghesuie prin scoli sau corturi ude, montate in mocirla, pe plan local, pesedistii si cei de la Alianta au gasit inundatiile ca subiect de disputa politica. La fel ca dl. Tariceanu, ne vorbea si fostul sau coleg din guvernarea cederista, Romica Tomescu, la inundatiile din '99.

Fost ministru al Mediului, Tomescu a spus atunci nervos ca "nu poate prevedea o ploaie dintr-o mie!". De fapt, nu la inundatii, ci dupa vreo saptamana, cand s-a intors din Danemarca, unde toca diurna statului la conferinte pe probleme de peisagistica si urmarea, la Euronews, inundatiile din tara. Problema inundatiilor a fost tratata cu dispret si de pesedisti.

Nu degeaba, Ion Iliescu, specialistul in ape, critica, an de an, guvernul Nastase pentru ineficienta in gestionarea viiturilor. Ministrul Flutur a dat din aripi deasupra Banatului transformat in lac, dupa care a promis la televizor localnicilor marea cu sarea.

A devenit un obicei pentru toti politicienii, indiferent de ce hram poarta, ca, la inundatii, sa promita ajutoare in bani, alimente, materiale de constructii, iar sinistratii sa le vada la Sfantu' Asteapta. Singura speranta a celor loviti de ape raman tot oamenii de rand, singurii care au dovedit, in aceasta Saptamana Mare, ce inseamna cu adevarat compasiunea.