De-acu’ incolo, toti candidatii ar trebui supusi unui test. Nu-i complicat, e doar o intrebare: care sunt cele patru anotimpuri si care sunt principalele lor caracteristici? Haideti, domnilor ministri, prim-ministri, prefecti, primari si toti ceilalti, sa spunem in cor: iarnaaaa, primavaraaaaa, varaaaa si... hai, cine ghiceste?... bravooo, e chiar toamna.

Cum pot conducatorii unui popor, care au studiat in scoala de la "cunostinte ale naturii" si pana la "geografie", "geologie" si alte cele, sa fie luati prin suprindere de succesiunea anotimpurilor? Ba mai mult, cum se poate ca asta sa li se intample in fiecare an de cel putin doua ori?

E chiar atat de greu de tinut minte? Vara e anotimpul ala in care soarele arde si va sta mintea mai mult la concediu decat la munca. Precipitatiile sunt putine asa ca e posibil apara seceta. Dar e tare bine ca, in general, temperatura e numai buna pentru asfaltat.

Daca v-a vrajit prea tare soarele si concediul, asfaltatul se intinde pana-n toamna. Desi, dupa experienta anilor trecuti, ar trebui sa stiti ca toamna vine cu ploi, iar ploile nu-s taman partenerele ideale ale asfaltului. "Las’ ca tine pan’ la primavara si atunci zicem ca din cauza zapezii avem iar gropi", va ganditi preventiv.

Ei, pai vedeti ca stiti totusi ceva? Stiti ca iarna vine zapada. Dar uitati repede, ca altfel nu pricepe nimeni cum de va ia prin suprindere tocmai prin decembrie... Si nici n-apucati sa va obisnuiti cu mutatul zapezii de pe-o parte pe alta a drumului, ca s-a si terminat cu iarna.

Si incepeti contemplarea. Caci, nu-i asa, e vremea cand natura invie... Si invie de ajunge sa dea pe dinafara in fiecare an. Dar absolut in fiecare an. Si, cu toate astea, stau autoritatile in contemplare mai departe. Asa, vreo doua saptamani.

Se plimba cu barca pe ape, ofteaza la vederea unui acoperis plutitor, promit sa ia masuri si pleaca mai depate. Iar dezastrul ajunge prin presa straina, de incep tiganii din Paris sa cerseasca scriind pe cartoane "sunt sinistrat dupa inundatiile din Romania".

Asa ca vin si mai-marii prin zona. Presedintele se declara nemultumit, prmeierul crede ca totul e in regula. Ba mai mult, e si suparat ca e luat la rost de banatenii care in loc sa vopseasca oua rosii, fac scufundari ca sa-si recupereze oalele.

Vina nu e a actualilor, e a fostilor, care, in loc sa construieasca niste baraje ca lumea, au dat bani cu galeata unor firme de apartament. Mda, dar actualii ar fi trebuit sa avertizeze populatia si s-o evacueze...

Acu ne mai trebuie si bani, sa refacem ce n-am facut. Pai de unde? Ce riscam: un deficit bugetar mai mare decat cel promis sau pierderea unor alegatori dintr-o zona buna a Aliantei?

Noroc cu doua din institutiile in care are romanul incredere: biserica si presa. Arhiepiscopiile au deschis conturi bancare, televiziunile s-au apucat de teledon-uri. RealitateaTV s-a trezit a treia zi dupa Scripturi si s-a gandit ca o astfel de actiune intr-o zi lucratoare, chiar daca e Joia Mare, ar prinde bine.

Tot a fost o reactie mai rapida decat a televiziunii publice. TVR a anuntat ca va organiza la randul ei un astfel de eveniment, dar eheheeeee, undeva prin 21 mai. Sau poate spera sa se rezolve pana atunci situatia? Slabe sanse.

Dar cica ne poarta presedintele noroc, acu', de cand si-a taiat motul. Asta inseamna ca ziaristii scapa din Irak, ca apele se retrag si Tariceanu construieste un hotel pentru sinistrati?