Partidul Popular European, cel mai tare grup politic din Europa, nu are inca un membru in Romania, dar daca e sa te iei dupa politicienii mioritici, oferta e bogata. Nu conteaza ca e formata din loser-ii vietii politice romanesti, care s-au cocotat pe noua doctrina doar-doar vor mai castiga un votant. Extremisti, oportunisti si caraghiosi s-au asezat la coada in fata PPE. Grea alegere.

Gheorghe Ciuhandu, Corneliu Ciontu, Dan Voiculescu, Marko Bela, dar si Radu Berceanu se viseaza vajnici reprezentanti ai curentului popular.

Nu conteaza ca unul nu depaseste pragul parlamentar, ca celalalt si-a pus o masca subtire peste extremism, ca altul schimba macazul doar din interes, dar fara convingere, ca nu poti numi o grupare etnica partid cu ideologie clara sau ca nu poti sa te intorci cu 180 de grade, de la stanga la dreapta, fara ca lumea sa te considere un caraghios.

Disperarea i-a facut pe taranisti sa ia prima masura obligatorie pentru reformarea partidului. Cu cinci ani intarziere si-au schimbat numele. Masura buna, motiv prost. N-au facut-o ca sa curete partidul, ci din disperarea de a scoate sintagma "crestin-democrat" in fata, in speranta de a ajunge preferatii PPE. Chiar si o ciocolata o cumperi o data pentru ca-ti place ambalajul.

Dar daca iti provoaca o indigestie ce te tine la pat patru ani, eventual dai in judecata producatorul. In nici un caz nu te mai apropii de ea.

PRM si-a pus o masca stralucitoare si incearca sa convinga ca a doua incercare de schimbare a imaginii va fi cea castigatoare. Vadim n-a reusit sa convinga pe nimeni ca pentru el un act sexual cx evrei si unguri e altceva decat un viol, asa ca a dezertat. Si toti cei care au prezis moartea partidului-om se pot lauda ca au avut dreptate.

Cu ochii pe osul baban pe care-l rod de peste 10 ani incoace, UDMR vrea sa para partid. O uniune infiintata pe criterii etnice vrea sa ne faca sa credem ca are ideologie. Ca toti ungurii cred in valori de centru-dreapta. Asta in timp ce in interiorul formatiunii exista grupuri bine conturate de liberali, de socialisti, de ecologisti.

Schimbarea de macaz a PUR nu mira insa pe nimeni. Chiar daca n-a trecut multa vreme de cand acelasi Dan Voiculescu tinea sus stindardul liberalismului (nu al umanismului, asta n-ar fi crezut-o nimeni). Asta desi se afla la guvernare intr-o guvernare socialista.

Doar un cosmar te poate face sa te trezesti brusc pasionat de curentul popular, dupa ce te-ai declarat atata vreme "social-liberal" (orice ar fi insemnat asta).

Cel mai surprinzator viraj e pe cale sa-l faca insa una din jumatatile Aliantei. PD, primul partid modern romanesc care a devenit membru al Internationalei Socialiste are o problema de orgoliu.

Adica, de ce i-au dat socialistii europeni o mana de ajutor PSD-ului si au lasat corabia democratilor sa se descurce singura? Si, de altfel, de ce sa imparti cu cineva sprijinul, cand poti sa ai parte de aracul propriu si personal?

Lasand la o parte toate motivele de bun-simt si de logica, mai e de luat in considerare inca un aspect. Ce ofera fiecare pretendent la prajitura populara?

Voiculescu il asteapta pe Wilfried Martens ca invitat la Tuca, "Duminca in familie", "Canalul de stiri" sau chiar "Folclorul contraataca". Iar daca nu e de-ajuns, o intrecere itre populari si nepopulari la "Ciao, Darwin!", va aduce si rata si maimuta in tabara castigatoare.

PD e la guvernare, si asta e o bila alba pentru grupul cu cei mai multi reprezentanti in Parlamentul European. Si, ca bnous, ii poate oferi liderului PPE sansa sa traga la sorti viitorul lider al membrului din Romania. Ca si-asa a ramas barca lui Basescu in deriva, de-au amanat democratii alegerile interne pana la sfarsitul lui iunie.

Poate pana atunci se trezeste un politician adevarat sa semneze adeziunea la PD, sa poata bietii oameni sa voteze un presedinte.

PPRM (PRM – pentru romanii care lipsesc de ceva vreme din tara) are niste ziare, in care Martens poate scrie orice-i trece prin cap. N-are de ce sa se teama ca va raspunde vreodata pentru cele scrise, ca nimeni nu mai ia in serios elucubratiile gazetelor. Martens mai are sansa, daca se poarta frumos, sa-si faca freza cu pieptenele lui Gheorghe Funar. Dar asta e deja un premiu important.

Din 1999 de cand sunt asociati ai PPE, ungurii lui Marko fac cate o portie de gulyas in plus, poate vine musafirul si se incuscresc legal. Pe de alta parte, popularii pot sa doboare recorduri, daca accepta avansurile maghiare. Adica sa nu-si mai faca probleme cine castiga alegerile. Ca doar, orice s-ar intampla, UDMR ca fi la guvernare atata vreme cat va depasi pragul parlamentar.

Problema e cu PPCD (fostul PNTCD – tot pentru romanii de departe). Ca ei pot oferi la fel de mult ca albanezii care vor sa intre in NATO. N-au avere, n-au viitor. Au doar un microbuz in care incap toti membrii partidului.