Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca, din toamna, un pachet complex de legi va ajunge in Parlament si va accentua descentralizarea locala din punct de vedere al banilor si al luarii deciziilor. Chiar daca in prezent institutiile locale sint subordonate financiar primariilor, ministrul Blaga vrea sa dea o mai mare putere autoritatilor din teritoriu.

El vrea ca primarii, care raspund de scoli sau spitale, sa aiba un cuvint de spus la numirea in functie a directorilor sau in gestionarea banilor. Primariile ar urma sa preia din atributiile ministerelor. Schimbarea trebuie facuta, toata lumea e de acord cu ea, dar pina acum numai primarii si-au facut publice intentiile. Ramine ca si ministerele sa-si prezinte proiectul de reforma.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat simbata ceea ce primarii romani asteapta de ani buni: schimbarea Legii 215/2001 in sensul descentralizarii reale a administratiei, fiscale si decizionale. „Daca nu se face si o descentralizare fiscala, nu facem nimic. Nu putem sa dam sarcini la nesfirsit administratiei locale, fara a le da si resursele.

Cum este posibil sa raspunda primarii de scoli si spitale, dar altii sa numeasca directorii care gestioneaza acesti bani?", s-a intrebat Blaga, prezent la Consiliul national Consultativ al PD.

Vorbele ministrului au fost primite cu placuta surprindere de primari, care cer modificarea Legii 215 inca dinainte ca ea sa fie promulgata. „Nu stiam ca se lucreaza la modificarea legii, dar ma bucur ca facem descentralizare.

Sa stabilesc eu numarul de functionari si salarizarea, nu sa cheltuiesc o mie de miliarde de lei anual cu unitatile scolare si inspectoratul sa stabileasca ce face cu banii", a comentat Antonie Solomon, primarul Craiovei.

Se cauta city manageri

Liviu Radu, secretar de stat pentru reforma in administratie in cadrul MAI, recunoaste ca schimbarea a fost ceruta de UE, care a dat termen Executivului de la Bucuresti ca pina la 31 mai sa finalizeze analiza felului in care s-a aplicat Legea 215.

„Situatia va fi gata saptamina viitoare si va fi inaintata tuturor primarilor, indiferent de culoarea politica, pentru ca avem nevoie de experienta lor ca sa facem o lege functionala, nu una care sa fie schimbata dupa citiva ani", promite Radu.

El nu stie cum se va schimba legea, dar se gindeste la modificari care sa contribuie la o mai buna cooperare intre primar si consiliu, pentru evitarea pe viitor a sincopelor de genul Basescu-Consiliul General din perioada 2000-2004.

„Lucram cu mai multi experti straini si vom imprumuta elemente din sistemele altor tari, dar Romania trebuie sa-si construiasca propriul model administrativ", crede Radu. Un element de imprumut ar fi „city manager-ul", un fel de director specialist in administratie care va conduce treburile primariei indiferent de culoarea politica a primarului.

Capitala va avea lege metropolitana

Adriean Videanu, primarul general al Capitalei si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR), vede in schimbare in primul rind un cistig financiar. „Este necesar ca descentralizarea sa fie insotita de sursele de finantare. Este absurd ca 92% din bugetul Capitalei sa provina din transferuri de la bugetul de stat, surse asupra carora noi nu avem nici un control".

Videanu crede ca propunerile AMR, care exista pe hirtie de ani buni, vor fi luate in seama la intocmirea noilor legi.

Mai multe pare ca stie Mioara Mantale, prefectul Capitalei, care lucreaza deja cu colegii din celelalte judete la un proiect de modificare a Legii prefectului, 340/2004. De la 1 ianuarie 2006, prefectul va deveni un functionar apolitic, iar modificarea legii a luat ca model functia prefectului din Franta.

Mantale spune ca pachetul legislativ care va ajunge probabil in toamna in Parlament va cuprinde si o Lege a Capitalei, inspirata din legile metropolitane europene.

Noua lege ii va spori puterile primarului general, care va coordona dezvoltarea unitara a orasului, in timp ce primarii sectoarelor, indiferent daca vor fi numiti sau alesi, vor deveni simpli executanti ai politicilor trasate de edilul-sef.

In esenta, schimbarile cerute de UE in legile administratiei vizeaza o crestere a autonomiei locale si o independenta reala a primarului fata de puterea centrala, indiferent de culoarea politica a primarului.