In timp ce Romania se scufunda incet sub ploile diluviene de simbata, Tariceanu sufla de zor in pinzele plutei lui Voiculescu. Alta treaba n-a gasit. S-a dus la Congres, s-a infipt in sala linga Seres si Copos si le-a cintat celor doi ministri un scurt si dubios elogiu. Ca activitatea lor i-ar da "motive de satisfactie".

Ce l-o fi sedus la vicepremierul-placintar? Poate felul in care Copos trage sfori sa-si mareasca investitia la Rapid pe banii statului. Poate zelul cu care se zbate sa-si umfle afacerile din Poiana, cind mintea ar trebui sa-i fie ocupata 24 de ore cu treburile tarii. Apoi, cu ce-o fi mai bun Seres decit predecesorul sau, maestrul contractelor oculte? Acestea sint faptele.

Urmeaza interpretari si semne de intrebare.

A facut oare bine Tariceanu ca s-a dus la Congresul PUR sau trebuia "sa sada mumos" in banca lui? L-a sfidat cu buna stiinta pe Basescu, cel care numea PUR "solutia imorala" de care ar trebui scapat prin anticipate, sau doar instinctul de conservare l-a apropiat de Voiculescu? Ca din intimplare, Tariceanu s-a declarat fatis impotriva anticipatelor concomitent cu vizita sa la partidul-facut-c

onse

rvator-peste-noapte. Argumentul lui: anticipate acum, si calendarul aderarii se da peste cap.

Cred ca Tariceanu a gresit lustruindu-i gratuit pantofii lui Voiculescu. De frica anticipatelor, care l-ar putea lasa fara fotoliu de premier, Tariceanu s-ar fi dus la Congresul lui Voiculescu si daca partidul si-ar fi schimbat numele in Coalitia Umanista din Romania.

Oficial, primul-ministru si-a gasit scuza ca are obligatia sa asigure stabilitatea coalitiei. Ca a vrut "sa transmita un apel la solidaritate". Formal, poate are dreptate. Asa scrie in fisa postului de premier. Dar mi-e greu sa cred ca Tariceanu, altminteri versat in mesaje politice, nu constientizase incarcatura simbolica si efectele gestului sau.

In primul rind, prin prezenta lui acolo, a ridicat la rang de mare eveniment o scamatorie de doi lei - schimbarea numelui PUR in PC si tot bla-bla-ul aferent despre conservatori si alte prapastii la moda. In al doilea rind, il pune pe Basescu intr-o situatie delicata.

Ce sa mai intelegem? E bine cu PUR sau nu e bine? Bate cimpii Basescu atunci cind vorbeste despre anticipate si "solutii imorale"?

Stim ca presedintele a amusinat iarasi tema anticipatelor, la intilniri de taina cu liderii PD. Or, daca ar fi sa-l credem pe Tariceanu, Basescu ar fi renuntat. "Traian Basescu nu este omul care sa se plieze, el are o personalitate, si eu am personalitatea mea, dar exista anumite analize si amindoi avem acelasi punct de vedere".

Parca am mai auzit doi lideri nepereche povestindu-si armonia dupa meciuri singeroase. Dar daca Basescu nu "s-a pliat"? Oficial, seful statului inca nu s-a pronuntat.

Pe de alta parte, nu-i exclus ca Basescu si Tariceanu sa-si fi impartit rolurile. Unul cu biciul, altul cu zaharelul si, uite asa, caruta guvernarii merge binisor inainte.