Festivalul de moda care se desfasoara astazi si miine la Iasi se vrea anul acesta un manifest pentru moda romaneasca, greu incercata de rivalitati, interese si orgolii, dar supusa la cazne si de sfera politicului. "Conducatorii tarii neglijeaza un domeniu care aduce un procent important din incasarile Romaniei la export", spun creatorii prezenti la festival.

Pentru a semnala aceasta stare de fapt, invitatii speciali ai editiei de anul acesta sint baietii de la Parazitii, care vor acompania live prezentarea colectiei "Manifest", a Irinei Schrotter.

Cel putin 50% din fabricile de confectii din Romania vor fi inchise si sute de oameni vor ramine pe drumuri pina in 2007, daca guvernul nu revigoreaza industria textila, crede Irina Schrotter, organizatoarea festivalului. "Nu exista strategie economica, nu exista interes din punctul de vedere al politicului si nu exista protectie a producatorilor romani", adauga ea.

Un manifest in acest sens va fi semnat de toate cele 28 de firme care participa la Iasi. Ultima rochie a colectiei Irinei Schrotter, purtata de Andreea Raicu, va aparea pe fondul sonor asigurat de piesa "Fuck you, Romania", cintata in festival de trupa "Parazitii".

Lumea modei e rupta in doua

Festivalul de Moda de la Iasi, primul din Romania postdecembrista si considerat, pentru o vreme, cel mai important dintre evenimentele nationale de gen, a ajuns astazi, dupa nenumarate tensiuni, la a opta editie.

De trei ani incoace, festivalul de la Iasi a ramas fara citeva dintre numele mari si are o serioasa concurenta: "Saptamina Modei", organizata in Capitala de agentia Anam si Space Models, companii ale omului de afaceri Nicu Gheara.

Tabere de creatie, grupate pe interese

Daca, la inceput, la Iasi se adunau toti creatorii, acum lumea modei romanesti pare impartita in doua mari tabere.

"Este delicata povestea", spune Irina Schrotter, organizatoarea festivalului de la Iasi, despre care s-a scris in trecut ca a intrat intr-un conflict de interese cu agentia Anam, atragindu-si un consemn general de boicot.

Potrivit organizatorilor de la Iasi, toti creatorii romani au fost invitati, an de an, la acest eveniment, dar nici unul din grupul pe care Schrotter il considera apropiat lui Nicu Gheara, printre care Catalin Botezatu, Ingrid Vlasov, Rita Muresean, Razvan Ciobanu si Laura Olteanu, nu a onorat invitatia.

Reciproca a devenit valabila, intetind astfel lupta de orgolii si confuzia publicului: Schrotter a hotarit sa nu mai participe, la rindul ei, la evenimentele organizate de Anam.

O rampa de lansare

"In absenta designerilor care nu mai vor sa vina, la Iasi s-a intimplat ceva interesant: s-au evidentiat tinerii creatori", spune Ovidiu Buta, critic de moda. "Iasiul a devenit o rampa de lansare perfecta pentru tinerii designeri, in timp ce Bucurestiul vine cu un eveniment in care lumea isi intretine imaginea", adauga acesta.

Catinca Roman: "Orgoliile nu sint importante"

"Cred ca, in principiu, exista aceasta impartire in lumea modei", spune Catinca Roman. "Este mare pacat ca se intimpla acest lucru. Cel mai normal ar fi sa existe un sindicat sau ceva similar care sa protejeze designerii romani si sa-i promoveze in strainatate", adauga ea. "Daca una dintre cele doua asa-zise grupari organizeaza ceva demn de luat in seama, ma voi prezenta.

Importante nu sint orgoliile", conchide creatoarea.

Catalin Botezatu: "Vreau sa inceteze banuielile"

Catalin Botezatu recunoaste rivalitatile de breasla, dar sustine ca il tin departe de Iasi doar prezentarile pe care le va avea in urmatoarele doua zile la clubul Millionaire si la Moulin Rouge, din Paris.

"Nu stiu daca sint neaparat doua lumi impartite in jurul unor agentii. Sint benefice ambele manifestari, atita timp cit propulseaza talente", spune Botezatu, care adauga faptul ca anul viitor va fi prezent la Iasi, "tocmai ca sa nu se mai spuna ca lumea modei este rupta in doua".

"Daca exista doua tabere, eu sint la mijloc", spune Rita Muresan. "Cred ca acest razboi este mai mult o speculatie", adauga ea si afirma ca nu merge anul acesta la Iasi din motive personale.

Liniste in grupul nehotaritilor. In afara de cei care au clar un punct de vedere, exista si un grup al creatorilor romani care se tin departe de orice interese de grup si care participa la o manifestare sau alta, bazindu-si deciziile pe motivatii mai degraba comerciale. Unul dintre acestia este Elena Laslean.

"Eu sint la Arad, incerc sa nu ma inregimentez", spune creatoarea, care nu participa la Iasi. Ana Zdravcu (Heliotrop) nu vine nici ea la Iasi pentru ca si-a lansat deja colectia.