Presata de Coreea de Sud, dar mai ales de China, Coreea de Nord s-a razgindit in privinta negocierilor pentru dezarmare nucleara. Dupa ce a cerut sa negocieze numai cu SUA, Phenianul zice acum ca nu a cerut „niciodata" asa ceva.

Regimul stalinist de la Phenian a lasat sa se inteleaga ca nu mai cere demararea de tratative bilaterale cu SUA drept conditie prealabila pentru revenirea sa la negocierile privind programul sau nuclear - o nuantare a pozitiei de pina acum a Phenianului pusa pe seama presiunilor chineze.

„Nu am cerut niciodata discutii cu Statele Unite, independente de tratativele in format hexagonal", a afirmat duminica seara diplomatia nord-coreeana intr-un comunicat preluat de agentia de stiri oficiala. In ciuda declaratiei, pina duminica, regimul comunist sublinia aceasta revendicare drept conditie sine qua non a revenirii la masa negocierilor.

Din toamna trecuta, Phenianul refuza sa participe la o a patra runda de discutii la Beijing cu Coreea de Sud, SUA, China, Rusia si Japonia. Cele trei runde de pina acum s-au incheiat fara progrese notabile.

Noul comunicat a fost calificat drept „un pas inainte" de catre purtatorul de cuvint al guvernului Japoniei, care recent a amenintat cu deferirea Coreei de Nord catre Consiliul de Securitate al ONU, pentru obstructionarea tratativelor.

Declaratia Coreei de Nord a coincis cu aprecierea directorului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamed ElBaradei, care a evaluat ca Phenianul are deja sase bombe atomice.