Dupa ce si-au criticat unul altuia democratiile, Bush si Putin au incercat, duminica, sa afiseze o prietenie veritabila. Dar, ca si Volga productie 1956 in care s-au plimbat, prietenia lor a inceput sa scirtiie.

Tensionata initial de comentariile liderului de la Casa Alba cu privire la ocupatia tarilor baltice si a celor din Europa de Est de catre trupele sovietice, intilnirea dintre George W. Bush si Vladimir Putin a fost in cele din urma catalogata drept un adevarat succes.

La o zi dupa ce condamna acordurile de la Yalta, precizind ca milioane de europeni si-au cistigat libertatea numai dupa caderea comunismului, presedintele Bush a preferat sa salute, duminica, alaturi de omologul sau rus, „curajul si sacrificiul" soldatilor sovietici in lupta impotriva nazistilor.

Cei doi presedinti au trecut in revista dosarele internationale, concentrindu-se pe situatia din Orientul Mijlociu si programul nuclear al Teheranului.

Vorbind intr-o conferinta de presa la sfirsitul intilnirii Bush-Putin, consilierul pentru securitate nationala al liderului american, Steve Hadley, a spus ca SUA sustin cu speranta, dar cu scepticism eforturile diplomatice ale Germaniei, Frantei si Marii Britanii pentru a convinge Teheranul sa nu isi transforme programul nuclear civil intr-unul militar.

Putin, Bush si o masina

Consilierii liderului de la Casa Alba, citati de presa americana, au precizat ca discutia dintre Bush si Putin nu a abordat sensibilul subiect al Pactului Molotov-Ribbentrop si al eventualei denuntari a acestui pact de catre Moscova.

Steve Hadley a adaugat, de asemenea, ca cei doi nu au discutat nici despre recenta declaratie a presedintelui Putin care mentiona ca „prabusirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului".

Cei doi au incercat in schimb sa demonstreze ca pot merge, impreuna pe acelasi drum si chiar au reusit acest lucru, intr-o Volga de productie sovietica, cu presedintele Bush la volan si Putin alaturi pe scaunul pasagerului.

Analistii americani au apreciat ca dovezile fatise de prietenie au avut rolul precis de a demonstra ca neintelegerile pe tema mostenirii sovietice nu vor afecta relatia dintre „prietenii" George si Vladimir.

La rindul lor, secretarul american de stat Condoleeza Rice si ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, au subliniat importanta relatiei dintre cei doi presedinti care „pot vorbi despre orice subiect intr-o maniera prieteneasca si constructiva".

Dupa Moscova, Tbilisi

Odata plimbarea cu Volga si participarea la parada militara incheiate, presedintele George W. Bush urma sa isi reia scurtul turneu european, atit de criticat la Moscova.

Ultima etapa si probabil cea mai importanta urma sa inceapa inca de ieri-seara, o data cu sosirea liderului de la Casa Alba in Georgia lui Mihail Saakasvilli, cel mai razvratit dintre liderii fostelor republici sovietice, care a preferat sa lipseasca atit de la festivitatile din Piata Rosie, cit si de la summitul CSI de duminica.

Prima vizita a unui presedinte american in Georgia este cu atit mai simbolica cu cit acesta se va adresa cetatenilor georgieni in Piata Libertatii, locul desfasurarii asa-numitei „revolutii a rozelor" din decembrie 2003. Vizita lui Bush in Georgia are loc pe fondul unei raciri accentuate a relatiilor dintre Tbilisi si Moscova.

Presedintele Saakasvili a condamnat in mai multe rinduri, recent, prezenta trupelor rusesti pe teritoriu georgian si reticenta Rusiei de a incepe intr-un timp cit mai scurt retragerea acestor trupe.