Bucuria victoriei din tabara laburistilor s-a stins in mai putin de 24 de ore de la victoria in alegeri. In ciuda declaratiilor umile ale premierului Blair privind intelegerea nemultumirii publice legate de persoana sa, noul cabinet anuntat a scindat deja Partidul Laburist in factiuni gata de „razboi civil".

Descrieri la adresa lui Blair precum „factorul negativ" al campaniei, „un mort umblator" sau „un peste care a stat prea mult pe taraba" nu vin din partea opozitiei, ci a propriilor membri de partid. Multi parlamentari, care s-au temut sa vorbeasca pana ce nu si-au asigurat locul in Camera Comunelor, cer deschis demisia lui Blair.

De la Downing Street 10, a sosit acelasi raspuns implacabil, „Premierul este decis sa-si duca pana la capat mandatul", ceea ce nu ii impiedica pe contestatari sa dea pronosticuri de maximum 18 luni pana la demisia premierului.

Furia laburistilor a fost sporita de incercarea lui Blair de a-i inlatura sau cel putin de a-i roti in posturi pe vicepremierul John Prescott, pe ministrul de Interne Charles Clarke si cel al Educatiei, Ruth Kelly.

Prescott si Clarke nici nu au vrut sa auda de readucerea lui David Blunkett (demisionat anul trecut in urma unui scandal amoros), dar premierul a reusit totusi sa-i ofere fostului demisionar portofoliul Muncii si al Pensiilor.

Alta certitudine este numirea fostului ministrul al Apararii, Geoff Hoon, ca lider al Camerei Comunelor, locul sau urmand sa fie preluat de fostul ministru al Sanatatii, John Reid.

Alte negocieri aprinse in partid se anunta a fi legate de eventuala readucere in guvern a ministrului Imigratiei, Beverly Hughes.

Aceasta a fost nevoita sa demisioneze anul trecut din pricina numeroaselor nereguli din ministerul sau, pentru care au suferit si cetatenii romani si bulgari, prin suspendarea temporara a acordarii unor categorii de vize.