Decizia AVAS – de acum cateva saptamani - de a rezilia contractul de privatizare a IPRS Baneasa este doar o incercare de a mai spala imaginea institutiei. Rezilierea actului semnat cu firma sirianului Omar Hayssam – Ogharit Trading – nu schimba mai nimic in ceea ce priveste situatia din Baneasa.

Practic, rezilierea inseamna doar executarea gajului stabilit de Hayssam. Prin noua decizie, AVAS a incercat, insa, sa acopere un nou scandal: acela al documentelor false cu care sirienii au castigat IPRS-ul.

Ziarul Gandul a intrat in posesia contractelor originale depuse de oamenii lui Omar Hayssam in timpul negocierilor de la APAPS-ul lui Musetescu. Hartiile sirienilor reprezinta un fals grosolan - atat informatiile despre Ogharit Trading, cat si traducerile acestora sunt trucate.

Culmea, desi actele falsificate sunt la dispozitia celor de la AVAS din mai 2003, nimeni nu a reusit pana in prezent sa descopere „teapa" sirianului. In plus, nimeni nu a vazut informatiile ciudate cuprinse in actele Ogharit Trading si nici semnalele de alarma ale Ministerului de Externe nu au fost luate in seama.

Din documentele folosite de Ogharit Trading, reiese faptul ca IPRS – singura societate de componente electronice ramasa in estul Europei – a fost oferita mai pe degeaba unui srl infiintat de doua femei.

Una este mama lui Omar Hayssam, cealalta – Ghandi Khatab - nu prea apare nici in evidenta autoritatilor siriene! Mai mult – desi o conditie principala a statului roman era aceea ca firmele interesate de privatizarea IPRS sa aiba o vechime de cel putin 5 ani in domeniul electronicii – Ogharit Trading este infiintata in 2001.

Acest lucru este sustinut intr-o adresa a Ambasadei Romaniei din Damasc trimisa la Bucuresti. In aceeasi corespondenta, cei de la ambasada sustin ca una din proprietarele Ogharit Trading este, de fapt, barbat, iar cealalta proprietara a Ogharit Trading, Zahra Tlass Farzat, este mama lui Omar Hayssam.

„Este o femeie simpla, care nu lasa impresia ca ar avea aptitudini de om de afaceri... mentionam ca la solicitarea acesteia de viza pentru Romania, organele romane in drept au dat un raspuns negativ", se mai mentioneaza in corespondenta dintre Damasc si Bucuresti.

Cu toate acestea, la APAPS-ul lui Musetescu firma siriana era acceptata la privatizarea IPRS. Primul act depus de sirieni a fost cel care continea datele despre firma. Adresa firmei: in satul Tir-Maala, pe strada principala.

Sumele aportate de cele doua asociate – 2.800.000 de dolari pe numele mamei lui Hayssam si 100.000 de dolari pe numele lui Ghandi Khatab. Conform actului depus la APAPS, tipul societatii este in comandita simpla, iar obiectul de activitate, producerea si comercializarea de componente electronice.

Tot la capitolul obiect de activitate mai apare, in actul depus de oamenii lui Hayssam, si „import-export (general+special)". Actul este certificat si semnat chiar de presedintele baroului regiunii Homs, Assem El Dali, si tradus in Romania de Diana Al-Sudani, „traducator autorizat de Ministerul Justitiei, cu numarul 3599".

Numai ca, intr-o alta traducere, facuta de Fahd Karajoli, traducator autorizat al Ministerului de Justitie din Romania si Siria, apare falsul folosit de oamenii lui Hayssam.

Astfel, in actele depuse de sirieni la APAPS, la obiectul de activitate sunt insirate tot felul de activitati, mai putin cele privind electronica! In noua traducere se scrie ca Ogharit Trading se ocupa cu „angajamente comerciale, import-export general, import de produse chimice, comercializarea acestora, prelucrarea lor, productie si comercializare de fibre

si tesaturi din bumbac, confectii – import si export, comercializarea de echipamente electronice – tranzistori si echipamente de comunicatii"!

Mai mult, in certificatul de inmatriculare al Ogharit Trading, trimis la 12.01.2003 din Siria, se specifica faptul ca societatea care se intereseaza de IPRS are ca obiect de activitate doar electronica.

Numai ca daca se compara actul sirienilor cu Hotararea de Guvern 938/2001 (care arata conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca societatile ce vor sa cumpere IPRS-ul), textul e cam acelasi! Culmea, in noua traducere a expertului Fahd Karajoli, obiectul de activitate inscris in certificatul de inmatriculare difera din nou.

Grav este ca, in urma cu cateva luni, Ambasada Romaniei la Damasc a anuntat ca nu se regasesc documente ale Ogharit Trading care sa fie legalizate, „iar in registrele biroului consular nu figureaza nici o legalizare de documente in favoarea firmei respective".

Acest lucru poate insemna ca sirienii lui Hayssam au participat la negocierile cu APAPS-ul lui Musetescu cu niste hartii nerecunoscute de nici o autoritate, toate pline de falsuri.

Conform unor surse judiciare aceasta noua fata a privatizarii IPRS Baneasa ar putea insemna inceputul unei noi serii de cercetari a unor persoane cu rang inalt, dar si anularea contractului de privatizare castigat de Ogharit Trading.