Platitorule de taxe, tie iti scriu.

In vreme ce stai cocosat peste scirbavnica declaratie de venit, altii au umplut deja patru sau zece pagini cu averi adevarate. M-au socat cel mai tare social-democratii lui Nastase & Geoana. Sint cei mai silitori, gospodari si stringatori politicieni.

Tu ce ai de declarat? Vad deja cum socotesti in gind micile invirteli din meditatii, profesore, sau micile atentii, doctore, ori o evaziune nevinovata, comerciantule, si te intrebi daca sa le marturisesti in declaratia de saracie.

Marturiseste, crestine! Curaj! Miron Mitrea, lefegiu la stat de-o viata, sindicalist nadusit in tinerete, are o avere cit sapte case de amanet la un loc - metri liniari de lantisoare aurite, cruciulite batute cu pietre, tavi din argint, tablouri, ceasuri Doxa, case si conturi grase. Si le-a insirat, frumos, in noua declaratie de avere, ca margaritarele pe ata. Si? Nu are cosmaruri noaptea.

Tu, in schimb, parca vad: transpiri ridicol. Tresari cu gindul la diferente de impozit, Fisc si amezi. El, nu. Poate Fiscul tremura in fata lui. Fii rezonabil si accepta-ti soarta. Copiii tai, draga platitorule, vor plati, curind, chirie pe vastele domenii intravilane Hrebenciuc, Popescu & Oprea. Impreuna, pot construi un mic orasel.

Pe ei, draga platitorule, Fiscul nu-i intreaba de unde bani pentru micile sultanate ridicate sub domnia lui pasa Nastase, dinastia Iliescu. Iar cind te inghesui la Administratia Financiara cu fisele fiscale, aminteste-ti de vorbele inteleptului Vacaroiu: "Ai trait degeaba daca la 75, 50, 40 de ani nu ai agonisit bunuri in valoare de 170 milioane euro".

Te du, dara, draga platitorule, si te agata frumusel de grinda. Ai facut degeaba umbra pamintului intravilan al domnului DIP (un hectar in Bucuresti). Si acum, cinstit, ce rost mai are sa-ti bati capul cu fisele fiscale?

Draga platitorule,

Citindu-le noile declaratii de avere, ai senzatia ca ai nimerit din greseala pe site-ul traficantilor columbieni. Sau in pestera social-democratului Ali-Baba. Citindu-le noile declaratii de avere, vei simti probabil nevoia sa suni urgent la Parchet. Inutil, fireste. Vei bizii ca o musca enervanta si vei sfirsi strivit sub aroganta si nepasare.

Imparatii social-democratiei au reusit o rara performanta: au demonstrat public inutilitatea Fiscului. Nu au activat o zi in lumea afacerilor, dar au agonisit miliarde, zeci de hectare de teren, muzee personale cu tablouri si icoane, mormane de aur si argint. Abia acum inteleg de ce s-au opus din rasputeri noilor formulare de avere.

Nu teama ca vor fi calcati de hoti i-a unit impotriva ministrului Macovei, ci spaima ca vor arata ei insisi ca niste pradatori. Au fugit, de fapt, de propria lor umbra proiectata pe zidurile puterii.

Dar daca guvernul nu va pune rapid pe picioare institutia care sa verifice si sa sanctioneze discrepantele evidente dintre venituri si averea declarata, atunci s-a inecat la mal. Vorba unui amic: ma intereseaza doar rezultatele, altfel lumea e plina de bune intentii. Daca nu vor fi luati la scuturat, noi ne indignam, ei se distreaza, iar tu, draga platitorule, votezi.

Draga platitorule, inca putina rabdare si te las sa-ti numeri gaurile din buzunare, in caz ca ai intirziat cu declaratia de venit.

Ai remarcat, sper, ca pasaportul de intrare in lumea subtire a social-democratiei este tabloul, respectiv icoana. Cum? Goblenurile din bucatarie? Nu sint bune. Vacaroiu, Mitrea, Nastase, Nita si-au indesat printre un Grigorescu, Ghiata sau Aman si un snop de icoane, ingerasi din marmura, bronz sau antimoniu, cruciulite si pandantive din aur.

Printre tavite si sfesnice din argint, au infiltrat si cite o Maica Domnului. Sa aiba la ce se inchina. Inger-ingerasul meu, apara si pazeste casele si conturile de cel rau, precum in social-democratie, asa si pe pamint. Pe pamintul intravilan pe care, inger-ingerasul meu din bronz, ajuta-ma sa mai ridic o vila si nu ne duce pe noi in ispita celui sarac si cinstit.

In numele tatalui Iliescu, fiului Nastase si sfintei spagi. Amin!

Draga platitorule,

Pentru sufletul tau de muritor degeaba, roaga-te sa nu-ti vina prea curind impozitul recalculat.