Opozitia invinsa la Camera

Legea privind declaratiile de avere, in varianta Guvernului Tariceanu, a fost adoptata ieri de plenul Camerei Deputatilor, prin vot nominal, in favoarea textului exprimandu-se 246 de deputati. Nu a existat nici un vot impotriva.

La sedinta plenului a fost prezent si premierul Calin Popescu Tariceanu, el fiind insotit de o parte din membrii Executivului, Monica Macovei, Mona Musca, Lazslo Borbely, si Bogdan Olteanu. Deputatii PPRM nu au participat la sufragiu deoarece au fost de parere ca votul prin apel nominal, care presupune fie acceptarea fie respingerea Legii, nu le-a permis sa se abtina.

De asemenea, liderul grupului PPRM din Camera Deputatilor, Lucian Bolcas a precizat ca formatiunea pe care o reprezinta a depus ieri la Biroul Permanent un proiect de lege privitor la declaratiile de avere. "Proiectul nostru se refera si la ceea ce este cu adevarat important, anume la controlul declaratiilor de avere", a spus Bolcas.

Pe de alta parte, deputatii PSD au votat legea desi saptamana trecuta facusera tot posibilul sa boicoteze lucrarile plenului prin interminabile luari de cuvant si prin parasirea deliberata a salii de sedinta.

Schimbarea PSD

Liderii pesedistilor au motivat schimbarea de atitudine mentionand ca problema declaratiilor de avere a fost masiv politizata incat un vot impotriva ar insemna, in perceptia comuna a romanilor, un vot in favoarea coruptiei.

La finalul lucrarilor plenului, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a tinut sa fie prezent la exprimarea votului pentru a demonstra ca Guvernul isi ia in serios angajamentul de a lupta impotriva coruptiei. "Noile formulare ale declaratiilor de avere permit romanilor sa afle tot ceea ce persoanele publice intreprind in timpul mandatului.

Este un plus de transparenta", a spus premierul. El a adaugat ca, pe plan extern, imaginea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei nu este una tocmai pozitiva. "Trebuie sa stergem aceasta perceptie deloc favorabila a specificat Tariceanu, subliniind ca noile formulare ale declaratiilor de avere reprezinta un pas important in acest sens.