Aflat, la editia a treia, ghidul Biz al salariilor prezinta, actualizate la nivelul anului 2005, pragurile salariale minime si maxime exprimate in euro in 10 din cele mai dinamice sectoare din tara: auto, bancara, farmaceutica, bunuri de larg consum, hoteliera, imobiliara, informatica, publicitate, resurse umane si retail.

Anul 2005 a adus evolutii spectaculoase si interesante in ceea ce priveste salariile, atat din perspectiva angajatilor cat si a angajatorilor.

Calcularea salariilor se face in functie de tipul companiei si de zona geografica care are un impact esential asupra afacerii. Cauze principale ale cresterilor salariale sunt: introducerea noii cote de impozitare care a avut ca efect si introducerea leului ca baza de calcul. Din cauza deprecierii monetare, angajatii trebuie sa-si negocieze salariul in valuta.

Conform analizei, motivatiile externe ale anagajatilor (salariul, siguranta postului, conditiile de lucru) au devenit mai importante decat continutul postului. Principalul mijloc de motivare este salariul fix mai mare si acordarea de comisioane procentuale mai mici pe baza performantei. Angajatii cu vechime sunt de asemenea importanti pentru organizatii.

Vor incepe sa fie apreciate concediile de maternitate si pachetele de beneficii care includ servici medicale.

Mai mult, articolul ofera informatii esentiale despre factorii "interni" si "externi" care au influentat evolutia salariilor in acest an si lucrurile pe care trebuie sa le stie orice persoana care urmareste o cariera in una din industriile prezentate.

Urmatoarea provocare pentru piata muncii vor fi generate de trecerea la leul greu. Cum trebuie semnate contractele, colaborarea in regim de microintreprindere si PFA, cum trebuie sa se vanda un viitor angajat pentru a obtine conditii bune de lucru, toate acestea in revista Biz, nr. 104.