Fostul sef al statului, Ion Iliescu a raspuns printr-un drept la replica, declaratiilor facute de deputatul PSD, Alin Teodorescu in emisiunea "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX in data din 19 mai 2005.

Autenticitatea acestui drept la replica, trimis pe adresa de e-mai a lui Carol Sebastian, realizatorul emisiunii, a fost confirmat in cadrul emisiunii, de fostul consilier prezidential Victor Opaschi, actual consilier personal al lui Ion Iliescu.

El a declarat de asemenea, ca fostul sef al statului a avut o convorbire telefonica cu deputatul PSD, Alin Teodorescu, pe tema afirmatiilor din cadrul emisiunii. Iata textul integral al replicii senatorului PSD, Ion Iliescu:

"Stimate domnule Sebastian,

In legatura cu afirmatiile facute in emisiunea dumneavoastra din 19 mai 2005 de domnul Alin Teodorescu, deputat al PSD, doresc sa fac o serie de precizari, pentru corecta informare a ascultatorilor Radio MIX.

In primul rand, in cadrul intalnirii din iulie 2004, evocata de domnul Teodorescu, intalnire in care am discutat cu toata Delegatia Permanenta a PSD, nu doar cu fostul premier Adrian Nastase, nu am cerut demisia prim-ministrului.

Este adevarat, insa, ca discutia s-a referit la motivele care au stat la baza sanctiunii pe care o primise la urne partidul din partea cetatenilor, in cadrul alegerilor locale.

Domnul Adrian Nastase a evocat, dupa acea discutie, posibila sa demisie din fruntea partidului, printre alte ipoteze privitoare la relansarea PSD.

Am fost dintre aceia care i-au cerut, in discutiile care au urmat acelui moment, sa revina asupra eventualei decizii de a demisiona, plecand de la angajamentele pe care si le luase Romania in procesul integrarii europene. O criza guvernamentala era de neconceput in acel moment, lucru recunoscut si de domnul Teodorescu in cadrul emisiunii.

A doua precizare priveste tocmai seriozitatea optiunilor evocate de domnul Teodorescu.

Nu am inteles ce ar fi insemnat, in sistemul constitutional romanesc, retragerea de la guvernare a echipei Nastase: demisia, refuzul de a mai guverna, greva guvernamentala? In acel moment, demisia ar fi facut mai mult rau partidului, fiind privita ca o manevra politicianista si ca o lipsa de responsabilitate fata de natiune.

Dar eu nu cunosc sa fi existat o astfel de discutie.

In al treilea rand, s-a vorbit in emisiune si de posibilitatea ca " PSD sa mearga impotriva lui Iliescu in alegeri", cu alte cuvinte, partidul sa intre" in razboi" cu mine, sa nu fiu pus pe liste. Aud pentru prima oara de o asemenea ipoteza.

Reamintesc faptul ca nu eu am cerut PSD acest lucru, ci PSD mi-a propus sa candidez pentru un post de senator, asa cum tot cei aflati in fruntea partidului la acea data au avut initiativa de a propune Congresului Extraordinar din august 2004 invitarea mea in partid, la finele mandatului de sef al statului, si la conducerea sa, lucru aprobat in unanimitate de participantii la amintitul Congres.

Ca acum unii reevalueaza, ca sa folosesc un eufemism, acele decizii, este strict problema domniilor lor.

Cat priveste alegerile interne, nu eu, sau colaboratorii mei de la Cotroceni, le-am initializat si organizat.

Daca citim atent ce a declarat conducerea PSD la acel moment, vom vedea ca membrii partidului si cei care isi disputau un loc pe liste au fost avertizati ca liderii PSD, respectiv conducerea nationala, isi rezerva dreptul de a interveni asupra rezultatelor votului din organizatiile judetene, prin adaugarea unor candidati de la centru.

Stiu ca au aparut nemultumiri, mai ales dupa decizia de a introduce pe locuri eligibile candidatii PUR. Este neconforma cu adevarul si lipsita de onestitate afirmatia ca aceste interventii de la centru ar fi urmarit impunerea pe liste a unor "oameni ai lui Iliescu".

"Oamenii" la care se face trimitere, care lucrau atunci la Cotroceni si care au fost inclusi pe liste nu sunt decat patru, in comparatie cu mai toti ministrii si o parte dintre secretarii de stat, inclusiv domnul Alin Teodorescu, care nu aveau nici-un stagiu, sau doar un stagiu minim in partid.

Reamintesc, de asemenea, ca toti cei care mi-au fost colaboratori la Cotroceni si se regasesc acum in Parlament sunt fosti parlamentari ai PSD, care au o experienta utila, cred eu, grupurilor parlamentare ale partidului. Inchei, rugandu-va ca , in virtutea dreptului la replica, sa prezentati pe post aceste precizari.

Senator Ion Iliescu"

Reamintim ca deputatul PSD Alin Teodorescu, a declarat in data de 19 mai a.c., ca "despartirea reala dintre Iliescu si noua generatie de politicieni social-democrati s-a facut in vara anului 2004". Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX in data de 19.05.a.c.

Alin Teodorescu a spus ca dupa locale Ion Iliescu l-a facut responsabil de esec pe Nastase caruia i-a si cerut demisia in 12 iulie 2004 in urma unei intalniri de patru ore la Cotroceni intre cei doi.

El a explicat ca in acel moment "oamenii din conducerea partidului se chinuiau sa gaseasca o solutie, pentru ca existau prognoze care aratau ca partidul va lua sub 30% la parlamentare, iar in cazul prezentarii lui Basescu la prezidentiale, Nastase ar fi pierdut din primul tur".

"Nu fusese un esec, ci o infrangere a unora dintre oamenii care nu aveau ce cauta in politica in general, nu in PSD: Sechelariu, Lungu si altii de tipul asta" a continuat Teodorescu.

Fostul cancelar a declarat ca, in acel moment au fost luate in calcul cel putin doua solutii.

"Una era ca Nastase si echipa lui sa se retraga de la guvernare, iar a doua posibilitate era sa mergem in campanie impotriva lui Iliescu, adica sa nu-l pui pe lista, sa nu-l faci pe senator, sa spui ca nu e constitutional ca presedintele in exercitiu sa intre intr-o campanie electorala si deci sa declari razboi pur si simplu" a continuat el.

Teodorescu a spus ca pana la urma a fost adoptata o a treia cale. Aceasta presupunea ca sefii PSD-ului sa "isi insuseasca critica si sa mergem mai departe". El a argumentat ca s-a ales aceasta cale din cauza ca trebuiau inchise capitolele de negociere cu UE.

In acest context, a spus Teodorescu, "Nastase a facut un gest suplimentar si l-a invitat pe presedintele Ion Iliescu in fruntea partidului, sa devina presedintele partidului".

Deputatul PSD, a declarat ca ulterior a mai fost facut un pas. Au fost organizate alegerile interne, iar rezultatele "lucrate". "A fost o mare greseala, dar nu am avut ce face, atata timp cat adoptasem aceasta directie", a apreciat el. "Au fost in asa fel lucrate, asa incat sa punem pe liste oameni trimisi de Iliescu", mai spus Teodorescu.