Cererea pentru cartierele rezidentiale este extrem de mare - unele sunt gata vandute, In altele mai exista cate o singura vila disponibila.

„Aparitia noilor ansambluri rezidentiale regleaza oarecum raportul dintre cerere si oferta pe un segment de piata foarte dinamic. In primul rand, putem aprecia ca vom asista la o relocare a celor care detin deja o proprietate, dar care nu corespunde in acest moment cu cerintele lor de confort si spatiu. Creditul ipotecar va avea o influenta importanta si pe acest segment.

Aparitia ofertelor noi va genera si o scadere usoara a preturilor", declara Liviu Ureche, presedinte ARAI .

Cerere exista, iar cele mai cautate sunt locuintele al caror pret se invarte in jurul sumei de 150.000 de euro. „Clientii potentiali ai acestor ansambluri rezidentiale fac parte din clasa de mijloc, cu venituri peste medie. O alta categorie o reprezinta expatii, care au format chiar un pol de comunitate in ansambluri rezidentiale deja consacrate.

Solutia pentru cei care au niste bani si vor sa scape de blocurile vechi este si ea foarte aproape, tinand cont de faptul ca piata apartamentelor din blocurile vechi a atins cote nejustificate, un apartament ajungand sa coste, practic, cat o casa, in conditiile in care nu ofera nici spatiul, nici confortul unei case", explica Ureche.

Apartamente cu gradina

Complexul „Central Park" va fi construit aproape de centrul Capitalei, In zona Stefan cel Mare-Barbu Vacarescu, si va cuprinde peste 400 de „apartamente cu gradina". Aceste tipuri de locuinta ofera vedere si acces exclusiv la primul parc privat din Bucuresti.

„Cele trei imobile care vor constitui ansamblul «Central Park» sunt astfel amplasate Incat Incadreaza un spatiu pe care va fi amenajat un parc privat de 14.000 mp. Viitorii locatari ai complexului vor beneficia in exclusivitate, pe langa apartamentul achizitionat, si de o gradina amenajata de arhitecti peisagisti italieni.

In parc vor exista fantani arteziene, cascade, o gradina japoneza, loc de joaca pentru copii si o pista de jogging", a explicat Irina Albu, reprezentant Colliers International.

Apartamentele vor fi situate In trei blocuri cu 10 sau 11 etaje, iar suprafetele vor fi cuprinse Intre 100 si 300 de metri patrati. Camerele de zi vor avea o suprafata de pana la 80 de metri patrati, iar apartamentele vor avea doua, trei sau patru camere.

Constructorii vor oferi viitorilor locatari posibilitatea de a-si amenaja spatiul asa cum doresc, atat In ceea ce priveste compartimentarea, cat si finisarea.

Pipera ramane in top

Un alt proiect este „Lake Side Park". Un viitor cartier de 8.000 de metri patrati, pe malul lacului Pipera, bine delimitat, cu spatii verzi, 19 vile, plaja proprie si club privat.

„Casele sunt in faza de finisaj interior si exterior, operatiune care va fi efectuata impreuna cu clientul, restul ansamblului rezidential urmand a fi terminat cel mai tarziu in luna octombrie 2005", precizeaza Karim Khalid, administratorul proiectului.

Casele sunt construite din cadre de beton armat si zidarie din caramida. Planseele sunt din beton cu grosimea de 20 cm, iar gradul de rezistenta este calculat pentru un seism de scara mare. Costurile caselor din cadrul ansamblului se incadreaza in preturile zonei, accesibile multor cupluri tinere, in conditiile de creditare existente in prezent pe piata romaneasca.

„Cele 19 locuinte sunt dispuse de o parte si de alta a aleii principale de 9 m latime, strajuita de copaci si spatii verzi, garduri vii si aranjamente florale. In plus, fiecare vila va beneficia de spatiul verde propriu in cadrul amplasamentului. Complexul este inconjurat de un gard inalt si va beneficia de securitate 24 de ore din 24", mai spune Karim Khalid.

Central Park, date tehnice

- parcare subterana pe doua niveluri

- parcare de suprafata (In total 700 de locuri)

- securitatea In complex va fi asigurata de un serviciu de paza, plus un sistem de supraveghere video

- spalatorie auto, curatatorie ecologica, spatii comerciale

- club englezesc, sala de fitness, sauna si jacuzzi, Internet Cafe, pista de jogging In parcul din fata casei

- gradinita privata pentru copii

Termen de executie: finalizarea complexului Central Park este prevazuta In 2006-2007

Preturi: cele de baza pornesc de la 900-1.000 de euro/mp, dar pot creste In functie de pozitionarea apartamentului, de panorama etc. Locuintele vor putea fi cumparate prin credite bancare si printr-un sistem propriu de finantare.

Lake Side Park, trei tipuri de case

- casele de tip A: cu o suprafata construita la sol de 138 mp si un teren in suprafata de 311,35 mp. Suprafata desfasurata construita este de 392 mp, formata din parter (living, bucatarie, baie de serviciu, camara, garaj), etaj (trei dormitoare, un birou, doua bai) si mansarda necompartimentata

- casele de tip B: cu o suprafata construita la sol de 92 mp si un teren in suprafata de 224 mp. Suprafata desfasurata construita este de235,28 mp, formata din parter (living, bucatarie, baie de serviciu, hol, garaj), etaj (trei dormitoare, doua bai, hol) si mansarda necompartimentata

- casele de tip C: cu o suprafata construita la sol de 100 mp si un teren de 228 mp. Suprafata construita desfasurata este de 290 mp, formata din parter (living, baie, camara, bucatarie, hol, garaj), etaj (trei dormitoare, doua bai, hol) si mansarda necompartimentata.