Cultivarea ciupercilor, privita de multe ori ca o alternativa pentru cresterea veniturilor familiale, a devenit in ultimii ani una dintre cele mai profitabile afaceri. "Cei care vor sa demareze o astfel de afacere pot fi siguri ca vor avea beneficii. Ciupercile vor constitui hrana viitorului", ne-a declarat Doru Serban, un cultivator de ciuperci din Caras-Severin.

Profitul obtinut din cresterea ciupercilor este de 60 la suta, existand avantajul celor 5-6 culturi pe an si a investitiei necesare, destul de mici. Ciupercaria Liviei David din Satu Mare functioneaza de noua ani si pe o suprafata de trei hectare produce saptamanal 6 tone de ciuperci.

"La patru tone de ciuperci recoltate, dupa acoperirea cheltuielilor, pretul unei tone ramane profit net", spune Livia David.

La randul lor, reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Ciuperci din Romania spun ca o afacere poate fi demarata cu 100 metri patrati si 1.500 euro, iar daca investitorul are o ferma de pasari sau gunoi de cal, a scapat de grija substratului (compost) pe care trebuie insamantat miceliul.

In termen de sase luni, maximum un an, investitia este amortizata, mai ales ca nu este nevoie decat de doua-trei persoane care sa munceasca. Cei dornici sa investeasca intr-o ciupercarie au la dispozitie Programul SAPARD. "Proiectul este simplu de redactat si suma necesara destul de mica, astfel incat nu este greu de obtinut banii necesari cofinantarii.

In plus, daca exista un spatiu dezafectat poate fi foarte usor adaptat pentru a cultiva ciuperci", ne-a declarat Rodica Tepordei, director in cadrul Agentiei Nationale de Consultanta Agricola. Producatorii romani cultiva doua feluri de ciuperci: Agaricus si Pleurotus, la care randamentul obtinut la un metru patrat cultivat este in medie de 30 kilograme ciuperci.

Sunt foarte multi care si-au infiintat ciupercarii, dar majoritatea cultiva pe suprafete mici. Ideal este ca productia sa fie destul de mare pentru a putea semna contracte cu marii distribuitori pentru toata perioada anului. "Eu distribui ciuperci atat magazinelor din Resita si Caransebes, cat si in comune din zona Severinului si Timisului.

Cel mai bine este sa vinzi la oras, aici comertul cu ciuperci merge foarte bine", ne-a spus Doru Serban. Reprezentantii ciupercarilor spun ca, in ciuda importurilor, necesarul ramane de cel putin cinci ori mai mare, Bucurestiul fiind cea mai importanta piata de desfacere, aici comercializandu-se cateva zeci de tone de ciuperci saptamanal.

Un kilogram de ciuperci pleaca de la producator cu 75.000-80.000 lei si ajunge la vanzare cu 120.000 lei si chiar 180.000 lei.