Romania nu mai are, pentru moment, ambasador la Moscova. Presedintele Traian Basescu a semnat marti un decret privind retragerea lui Dumitru Prunariu din functia de ambasador in Rusia. Prunariu, singurul cosmonaut roman, a fost numit in aceasta functie de Ion Iliescu, si era considerat un apropiat al fostului lider PSD.

Conform MAE, Prunariu a fost numit in post in mai 2004, fiind astfel departe de a-si fi terminat mandatul.

Comentatorul politic Rodica Culcer ne-a declarat ca schimbarea ambasadorului este justificata de performanta slaba a acestuia intr-o zona de maxima importanta: "in conditiile in care exista cel putin doua probleme mari - tezaurul si Transnistria - domnul Prunariu nu a facut aproape nimic.

El i-a succedat unui alt ambasador fara activitate, si timp de un an nu a avut nici o initiativa majora in relatiile bilaterale".

Rodica Culcer sustine ca este nevoie de un diplomat cu greutate la Moscova: "toate tarile isi trimit acolo oameni de mare calibru. Este o zona de maxima importanta, si trebuie tratata ca atare".

Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat la Europa FM ca lui Dumitru Prunariu i s-a oferit o pozitie de extrema importanta in Ministerul Afacerilor Externe, fara a preciza insa care este aceasta.

Se pregateste Ioan Donca

In acest moment, Comisia de Politica Externa din Senat are in lucru cererea de audiere a lui Ioan Donca pentru functia de ambasador la Moscova. Donca a fost propus de MAE.

Ioan Donca, diplomat de cariera, a fost ambasador in China si Ungaria. El a fost protagonistul unui scandal declansat in 2002 de Adrian Paunescu. Aflat in vizita la Beijing, Paunescu l-a acuzat pe ambasador ca i-ar fi ocupat locul cuvenit la masa.

La putin timp dupa acel scandal, Donca a fost rechemat de la post.

Dar acelasi Donca a mai fost protagonistul unui scandal de deturnare de fonduri, pe durata mandatului sau la Budapesta. Acuzat ca si-a insutit fonduri ale ambasadei, Donca a fost gasit basma curata.