Pentru unele persoane, pregatirea pentru sezonul estival inseamna, pe linga schimbarea garderobei si stabilirea destinatiei pentru concediu, si achizitionarea unei masini decapotabile. De la inceputul anului s-au vindut 23 de autoturisme decapotabile.

Chiar daca sint putine la numar, masinile decapotabile s-au vindut de aproape patru ori mai bine ca in perioada similara a lui 2004. De la inceputul anului s-au vindut 23 de modele cabrio, fata de sapte unitati, cit au reprezentat vinzarile din primele patru luni ale lui 2004, arata o statistica a Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Cele mai multe masini cabrio a vindut compania Autorom, din modelul Smart Fortwo. Probabil pretul mic al masinii, care porneste de la 10.730 de euro, a facut ca Fortwo sa intre in gratiile a sase automobilisti. Fortwo este disponibil in patru variante: Pure, Pulse, Passion si Brabus. Masinile sint dotate cu motoare diesel pe benzina.

Media consumului, in oras si in afara lui, este de 3,4 litri la suta de kilometri.

Masini decapotabile scumpe

Pe locul doi in vinzari se afla Mercedes CLK si BMW Seria 3, din care s-au vindut cite trei masini. In primele patru luni ale lui 2004 se vinduse un singur BMW Seria 3 si nici un CLK, mai arata APIA. Pretul Seriei 3 porneste de la 29.449 de euro, iar cine isi doreste un Mercedes CLK trebuie sa aiba in buzunar cel putin 38.095 de euro, acesta fiind pretul de pornire al modelului.

Pe linga dotarile generoase standard, dintre care amintim airbag pentru sofer si pasager, calculator de bord, indicator service ASSYST si multe altele, CLK mai are disponibila o lista de dotari optionale, interior si exterior, care ar face ca automobilistul sa plateasca inca 25.000 de euro. Seria 3 este disponibila in patru variante: 318 Ci, 325 Ci si 330 Ci.

Pentru un sentiment mai sportiv, modelele 325 si 330 Ci au disponibil optional un sistem de control secvential al vitezelor - Sequential Manual Gearbox, adica transmisie de tip Formula 1.

Mini Cooper in top

Marca Mini Cooper se afla pe aceeasi treapta, la vinzari, cu CLK si Seria 3, fiind vindute trei unitati. Pretul de pornire al lui Cooper este 17.900 de euro. Pe locul trei in vinzari la cabriolete se situeaza Audi A4, cu doua masini vindute si SAAB 9-3 tot cu doua unitati comercializate. Pretul la A4 incepe de la 30.756 de euro, modelul avind mai multe motorizari disponibile.

Dintre multele dotari standard se remarca, ABS, EBV, care distribuie electronic forta de frinare, acoperis Soft-Top, actionat electrohidraulic, airbaguri frontale sau, capitonarea podelei cu velur. SAAB 9-3 este produs de constructorii suedezi in trei variante: Linear, Vector si Aero.

Pretul de pornire la aceasta marca incepe de la 28.980 de euro, clientul primind o masina cu un motor de 1,8 litri, care dezvolta 150 de cai-putere. Cea mai puternica motorizare pentru SAAB 9-3 este reprezentata de motorul de 2 litri, care propulseaza masina cu o putere de 220 de cai-putere.

Ultimele clasate au vindut cite o masina

Au mai fost vindute masini decapotabile din marcile Ford, Nissan, Volkswagen, acestea fiind comercializate in cite un exemplar. Totalul celor 23 de masini cabrio vindute pina in momentul de fata face ca piata decapotabilelor sa creasca cu 228% fata de perioada similara din 2004.