Ministrul Mona Musca va propune Executivului infiintarea unui departament separat pentru Culte si trecerea Turismului in administrarea ministerului pe care il conduce. „Intentionez sa propun Executivului infiintarea unui departament separat pentru Culte, iar la Ministerul Culturii sa treca in administrare Turismul.

Ministerul Culturii nu va mai aloca fonduri pentru constructia de biserici, ci se va concentra asupra conservarii si restaurarii bisericilor din patrimoniul national, pentru a fi salvate de la degradare", a afirmat Mona Musca, in cadrul unui Simpozion international pe tema reabilitarii monumentelor istorice, care se desfasoara la Baia Mare.

Ministrul culturii si-a motivat proiectul prin faptul ca multe dintre bunurile de patrimoniu national pot fi exploatate ca obiective turistice. „Cred ca propunerile mele nu vor face placere colegilor din Guvern, dar daca nu reusim sa combinam turismul cu patrimoniul cultural, inseamna ca nu intelegem cum se misca lumea", a mai spus Mona Musca.

„Trebuie sa investim in a-i sustine pe mesterii si creatorii populari. Apoi, este necesar sa contribuim la formarea de noi mesteri populari capabili sa intretina traditia si cultura satului rom?nesc.

Daca nu vom face acest lucru, vom ajunge la un moment dat ca vom avea bani si vointa de a intretine si a conserva patrimoniul cultural, dar nu va fi cu cine sa mai facem acest lucru" , a precizat ministrul Culturii.

Totodata, ministrul a anuntat ca se vor desfiinta inspectoratele de cultura judetene, care vor fi suplinite prin infiintarea a 8 centre de cultura regionale. In fiecare judet va functiona c?te un inspectorat pentru patrimoniu national-cultural.