Smecherasii mioritici si-au gasit o noua indeletnicire: fura cartele din telefoanele publice. Metoda este destul de simpla. Pun o substanta adeziva in fanta unde se intoduce cartela in telefonul public. Omul vine sa vorbeasca, baga cartela in aparat, dar nu se intampla nimic. Deduce ca telefonul e defect si incearca sa-si scoata cartela. N-are nici o sansa, pentru ca este bine lipita cu adeziv.

Dupa cateva incercari pleaca bombanind ceva printre dinti la adrea aparatului care i-a "mancat" cartela. Pentru a evita astfel de probleme, nu indesati cartela in telefonul public, daca aceasta nu vrea sa intre din prima incercare.

OPERATIE. Dupa cateva minute apare smecherasul sa-si culeaga recolta: scoate un cleste si smulge cartela blocata. Apoi o vinde. Cea mai mare cartela telefonica de la RomTelecom valoreaza 150.000 de lei. Cum nu toate cartelele culese de smecheri sunt pline, probabil ca pretul incasat pe o cartela la mana a doua este derizoriu.

PAGUBE. Nu acelasi lucru se poate spune si despre pagubele inregistrate de operatorul national de telefonie fixa. In cursul acestui an, doar in Bucuresti s-au inregistrat cheltuieli de 4 miliarde de lei pentru repararea sau inlocuirea cabinelor telefonice blocate sau distruse, ne-au declarat surse din cadrul companiei.

Fenomenul cartelelor blocate in aparate este destul de raspandit. In fiecare zi, in medie, sunt blocate cu adezivi nu mai putin de 140 de telefoane publice.

VANDALII. In afara de hoti, telefoanele publice mai au dusmani "naturali" pe vandali. Fenomenul este destul de raspandit, mai ales in Bucuresti si in celelalte orase mari.

Cel mai des, cabinele sunt "ornate" cu caramida, cu pietroiul sau cu bata. Geamurile sunt cele care au cel mai mult de suferit: ori sunt sparte, ori sunt pictate cu graffiti, ori devin suport pentru cele mai diverse afise.

Mai exista o categorie de hoti care se ocupa cu furtul de parti componente ale cabinelor sau direct cu furtul telefoanelor publice.

STATISTICI

In prezent, in Bucuresti exista in jur de 7.600 de telefoane publice, cu 400 mai mult decat in anul 2000. La nivelul intregii tari sunt instalate peste 50.000 de posturi telefonice publice, din care putin peste 15.200, in mediul rural. Potrivit legii, distrugerea unei cabine telefonice constituie infractiune potrivit articolelor 217 si 219 din Codul Penal.

Pedeapsa este inchisoarea de la o luna la trei luni. Daca distrugerea sau degradarea se face prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani.