Mugur Isarescu este de parere ca piata valutara este cea care impune reforma in Romania. Seful BNR sustine ca se va atinge tinta de inflatie de 7% si anunta din nou deflatie in lunile de vara.

„Piata valutara a impus reforma in Romania si a atras dupa ea si alte piete. Aprecierea leului, acest dus rece, poate prea rece, determina o restructurare a unor sectoare", a spus guvernatorul Mugur Isarescu, (foto) marti seara, la Realitatea TV.

Evolutia pietei valutare a determinat cele mai ample reforme in Romania, avind efecte mai puternice decit programele economice promovate de guvernele de pina acum. Isarescu a explicat ca liberalizarea pietei capitalurilor va grabi reformele din Romania, iar intrarile de capital vor schimba intr-un ritm rapid fata economiei romanesti.

Pentru aceasta insa Isarescu crede ca autoritatile trebuie sa adopte o atitudine mai transanta in ceea ce priveste prioritatile Romaniei. „Vrem sa facem de toate, vrem autostrazi si reusim sa construim doar 20 de kilometri pe an, vrem sa facem sistem sanitar (...) Este necesara o atitudine mai transanta in ceea ce priveste prioritatile", a spus Isarescu.

BNR sustine ca va atinge tinta anuntata pentru acest an, de 7%, in conditiile in care vom avea deflatie in una sau doua luni din acest an.