Data de 21 iunie marcheaza inceputul verii, precum si SARBATOAREA MUZICII, un eveniment muzical cu traditie, organizat in 110 tari, cu mii de concerte oferite gratuit de muzicieni profesionisti si amatori. In Romania, serile din 17 pana in 22 iunie vor fi animate de zeci de concerte la Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, Constanta, Pitesti, Ploiesti, Arad, Sibiu, Craiova, Brasov si Bacau.

Vor fi reprezentate toate genurile de muzica: clasica, jazz, pop, rock, muzica electronica, muzica etnica, R&B, funk, latino, muzica tiganeasca …

Aceasta editie a Sarbatorii Muzicii va cuprinde si lansarile a trei discuri din colectia Musique des Sphères, produsa de Institutul Francez din Bucuresti.

Sambata 18 iunie orele 20.30 la Green Hours lansarea discului « Cantece din Rasarit » Maria Raducanu & Jan Roder (Germania) / Luni 20 iunie orele 20.30 la Green Hours lansarea discului « Mamaliga Mood » Michel Marre & Mircea Tiberian, Nicolas Simion, Pedro Negrescu si Laurentiu Stefan / Miercuri 22 iunie orele 19.00 Sala Elvira Popescu lansarea discului « Duo » Aurelian Octav Popa & Sanda Craciun Popa.

Pentru a treia oara in cadrul Sarbatorii Muzicii, sala Elvira Popescu va gazdui Festivalul National de pian « Les amis de la Musique », organizat de Fundatia Pro Piano.

Aceasta editie a Sarbatorii Muzicii se va bucura de prezente romanesti extrem de apreciate de public : Voltaj, Proconsul, Iris, Mircea Tiberian, Maria Raducanu, Aurelian – Octav Popa, Slang, Ges Romano …

« Zdob si Zdub », din Chisinau, vor fi prezenti la o noua intalnire cu publicul romanesc in Piata Revolutiei pe 21 iunie.

Tot pe 21 iunie in Piata Revolutiei, Rachid Taha (Franta / Algeria) va sustine un concert extraordinar cu influente arabe, etno, rock, funk.

O prezenta de exceptie in acest an este Marry Collins (Marea Britanie) alaturi de Adrian Butterfield, Richard Campbell si Matthew Halls care vor sustine luni 20 iunie, la Sala Elvira Popescu, un spectacol de dans si muzica baroca iar marti, 21 iunie orele 10.30, la Sala Elvira Popescu, un atelier de dans.

Ateneul Roman participa la Sarbatoarea Muzicii cu o serie de concerte in zilele 18, 19 si 22 iunie iar Muzeul Taranului Roman organizeaza concerte ale unor grupuri de virtuozi.

Printre participanti : El Gafla (Franta, influente latino, algeriene, funk, tiganesti), Florence Fourcade (Franta), Les Yeux Noirs (Franta, ritmuri romanesti, unguresti si rusesti), Cankisou (R. Ceha, etno), …

Pentru ca spiritul Sarbatorii Muzicii, asa cum este ea la Paris, Budapesta, Bruxelles, Londra sa cuprinda si Bucurestii, amatorii sunt invitati sa cante in piete, in parcuri si sa vina la concerte.

Potrivit Chartei Europene a Sarbatorii Europene a Muzicii (www.fetedelamusique.culture.fr), concertele sunt gratuite, in sali de concert, dar si in parcuri, piete, in locuri neconventionale. Cateva dintre locurile de desfasurare a concertelor sunt : Piata Revolutiei, Parcul Cismigiu, Muzeul Taranului, Ateneul Roman, Green Hours, La Motoare, Sala Elvira Popescu si multe altele.

Organizarea Sarbatorii Muzicii constituie un element de integrare culturala a Romaniei in Europa, de intrare in circuitele de schimburi artistice, de promovare a muzicienilor romani in tara si in strainatate.

Coorganizator: Orange Romania

Sponsor : BRD Groupe Société Générale

Parteneri: Air France, Avis, Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Arcub, Ateneul Roman, Muzeul Taranului Roman, Centrul Cultural Ceh, Fundatia Pro Piano, Green Hours, La Motoare.

Producator asociat : TVR

Parteneri media: Kiss FM, Radio Delta RFI