Reprezentantii FMI au cerut Guvernului desfiintarea contractelor colective de munca (CCM), aceasta fiind una dintre conditiile aprobarii memoradumului suplimentar de politici economice la acordul incheiat cu institutia financiara, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negociatorilor.

Potrivit acelorasi surse, solicitarea FMI are la baza si nemultumirea investitorilor straini din Romania fata de prevederile noului Cod al Muncii, care a fost aprobat deja de Guvern prin ordonanta de urgenta. Investitorii straini s-au declarat nemultumiti de faptul ca sindicatele au puteri prea mari in raport cu patronatele. Premierul Calin Popescu Tariceanu este nemultumit de solicitarea FMI.

Sursele citate sustin ca, din aceasta cauza, primul-ministru ia in calcul chiar renuntarea la acordul cu Fondul daca reprezentantii acestei institutii nu vor reconsidera solicitarea legata de CCM.

Tariceanu nu agreeaza ideea desfiintarii contractelor colective de munca pe motiv ca o astfel de masura ar provoca nemultumiri majore in randul sindicalistilor, care ar putea organiza miscari sociale de amploare. De asemenea, sursele citate sustin ca premierul intentioneaza sa discute aceasta problema cu oficialii UE, urmand ca apoi sa decida daca va mai mentine acordul cu FMI.