Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a reactionat dur la interviul acordat ziarului „Cotidianul“ de catre ambasadorul german Wilfried Gruber.

„Nu cred ca este rolul normal al unui ambasador sa atace un alt stat membru UE“, a spus ieri Quinton Quayle in cadrul unei conferinte de presa.

In interviul publicat marti de „Cotidianul“, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, considera ca Marea Britanie este principalul responsabil pentru colapsul Consiliului European din iunie, pentru ca premierul Blair a refuzat orice discutie pe tema rabatului britanic.

In riposta, Quayle a spus ca la Consiliul European de la Bruxelles au fost cinci state care s-au opus proiectului de buget pentru 2007-2013. El a sustinut ca Tony Blair este primul sef de Guvern britanic dispus sa discute chestiunea rabatului, insa cu conditia sa existe o dezbatere cu privire la modul in care acest buget este cheltuit.

Lipsa de reactie

Ambasadorul german afirmase in interviu ca ultima propunere a presedintelui Consiliului European presupunea doar o concesie mica din partea Marii Britanii, ca si cele zece noi state membre, plus Romania si Bulgaria, sa nu fie nevoite sa contribuie la rabatul britanic. Dar nici aceasta concesie nu a fost acceptata de premierul Blair.

Quinton Quayle a negat aceste afirmatii, spunind ca: „Este problema celor 15 membri bogati ai Uniunii sa discute despre buget si despre rabatul britanic. Nu cerem mai multi bani din partea Romaniei si Bulgariei sau a Poloniei“.

Dezechilibre

Totusi, el a insistat ca Uniunea are nevoie de „un buget pentru secolul 21, nu pentru secolul 20“. Quayle a vorbit de un „dezechilibru“ la nivelul Politicii Agricole a Uniunii, din care se cheltuie 40% din bugetul comunitar, reprezentind insa doar 5% din forta de munca din Uniune si 2% din productia economiei comunitare.

In interviul de marti, Gruber amintise insa ca in 2002, Marea Britanie si-a dat acordul pentru cheltuielile agricole comunitare pe urmatorii sase ani. Schimbul de replici pare ca se opreste aici. Ambasadorul Germaniei nu a dorit sa comenteze reactia omologului sau britanic.