Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ofera un imprumut de 100 milioane de euro pentru constructia unei sosele ce va ocoli orasul Constanta de la nord la sud si care se va lega de Autostrada Bucuresti - Constanta.

Imprumutul va fi alocat si pentru reabilitarea a zece poduri strategice (poduri care traverseaza Dunarea sau care sunt aflate pe canalul Dunare - Marea Neagra) din regiunea orasului Constanta. Proiectul propus va fi implementat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Responsabilitatile CNADNR-ului includ planurile de cadastru, achizitionarea terenului necesar, planificarea operatiunii (evaluarea necesitatilor, estimarea bugetului si a prioritatii alocarii fondurilor), realizarea proiectului de constructie a strazii, mentinerea si reabilitarea periodica.

Imprumutul de 100 de milioane de euro va fi acordat CNADNR, costurile totale ale proiectului ridicandu-se la 152 de milioane de euro.

BERD va asigura asistenta suplimentara privind utilitatile de finantare pentru mentinerea soselei in conformitate cu reteaua de drumuri si va reanaliza si imbunatati cadrul de utilizare a soselei de catre autoturisme.

Proiectul face parte dintr-un program finantat in paralel de Banca Europeana de Investitii (BEI) si BERD, care are drept obiective completarea Autostrazii Bucuresti - Constanta de la Cernavoda la Constanta, construirea soselei de ocolire nord-sud a orasului Constanta si reabilitarea a zece poduri.