Emil Constantinescu, presedintele Actiunii Populare (AP), a declarat ieri ca deciziile Curtii Constitutionale sunt neconstitutionale si ca situatia creata de acestea reprezinta o criza de sistem provocata deliberat de catre PSD.

Justitia romana este un sistem oligarhic, iar factorii responsabili din justitie constituie „o retea, o increngatura de interese si complicitati“, sustine fostul presedinte al Romaniei.

El a indemnat organizatiile civice,intelectualii si presa sa nu lase doar pe umerii Guvernului rezolvarea acestei probleme si sa initieze o dezbatere nationala despre rolul Curtii Constitutionale si o miscare de masa care sa impuna reforma justitiei.

Pentru a fi mai convingator, Emil Constantinescu a pus la dipozitia presei si CV-urile politice ale membrilor Curtii Constitutionale, care demonstreaza ca multi dintre acestia s-au aflat in slujba partidului lui Iliescu si Nastase, ba chiar si in slujba regimului Ceausescu.

Emil Constantinescu a demontat ieri principalele argumente prin care Curtea Constitutionala a sustinut ca patru articole din pachetul de legi al justitiei sunt neconstitutionale. Acesta si-a inceput pledoaria aratand ca hotararea Curtii de a permite membrilor CSM sa ocupe functii de conducere in instante incalca Legea fundamentala.

„Constitutia spune clar ca functia de judecator sau procuror este incompatibila cu orice alta functie, inclusiv cu cea de membru a CSM, care este o functie publica“, a declarat Emil Constantinescu.

El si-a continuat critica asupra deciziilor Curtii, aratand ca pensionarea judecatorilor pe aceleasi baze cu restul cetatenilor nu atenteaza la independenta judecatorilor. „Nu se vede din Constitutie cum independenta acestora ar fi asigurata in cazul unei pensionari la o varsta mai inaintata“, sustine liderul AP.

Referitor la declararea vacantei functiilor de conducere si instituirea concursurilor, declarate si ele neconstitutionale de catre Curte, Constantinescu dovedeste ca ele nu incalca nici Constitutia, nici inamovibilitatea magistratilor.

„Constitutia stipuleaza ca judecatorii sunt inamovibili in conditiile legii, asadar Constitutia permite ca o lege, alta decat cea fundamentala sa stabileasca continutul inamovibilitatii“, argumenteaza fostul presedinte.

Constantinescu s-a mai aratat ingrijorat si de faptul ca la solicitarea unor avocati, demnitari ai PSD, Curtea s-a implicat in ultimii ani si in solutionarea unor exceptii de neconstitutionalitate din dosare penale. Aceste dosare privind inculpati pentru crima organizata si coruptie, ar fi periclitat grav activitatea Curtii Constitutionale, sustine fostul sef de stat.

In final, Constantinescu a precizat ca decizia Curtii in privinta legilor justitiei este viciata si de starea de incompatibilitate in care s-au aflat patru dintre judecatori, ale caror sotii erau implicate direct in sesizarile inaintate Curtii.

Viorel Stanoiu, Petre Ninosu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar nu au respectat legea care le cerea sa se abtina de la vot intr-o situatie de acest gen, afirma liderul AP.

Pentru a evita alte crize politice si pentru o reforma reala a justitiei, Constantinescu a propus urmatoarele modificari ale Constitutiei si ale legii de functionare a Curtii Constitutionale: judecatorii sa nu depaseasca la data numirii 60 de ani, sa nu fi ocupat o functie publica determinata de apartenta politica in ultimii 10 ani, reintroducerea posibilitatii de respingere a deciziei Curtii

prin votul majoritar al parlamentarilor, innoirea membrilor Curtii la anumite intervale.

Petre Ninosu

61 de ani, numit judecator de Ion Iliescu in 2001, pentru un mandat de noua ani. Deputat, in 1990, pe listele FSN, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor (1990-1992), unul din initiatorii rupturii din FSN, care a dus la formarea PDSR. In calitate de ministru al Justitiei (1992-1995) semneaza Hotararea de Guvern prin care Omar Hayssam devine cetatean roman.

In 1996 este ales senator pe lista PDSR si vicepresedinte al Comisiei juridice. Intre decembrie 2000 si iunie 2001 este numit de Ion Iliescu consilier de stat la Presedintia Romaniei. In noiembrie 2001, presedintele Ion Iliescu i-a acordat lui Petre Ninosu Ordinul National „Steaua Romaniei“ in grad de cavaler. Cu acest prilej, Ion Iliescu a declarat: „L-am decorat pe dl. Ninosu cu toata caldura.

A fost membru fondator al FSN, a pus bazele primei Constitutii, iar astazi, ca judecator la Curtea Constitutionala, continua aceasta activitate“. Petre Ninosu este casatorit cu Alexandra Manescu, fiica fostului ministru comunist de externe, Corneliu Manescu. Alexandra Manescu a fost numita, in 16 decembrie 2003, judecator la CSJ. A fost vicepresedintele BEC la alegerile locale din 2004.

Nicolae Cochinescu

65 de ani, numit judecator, in 2001, la propunerea PSD, pentru un mandat de noua ani. Fost procuror la Procuratura Generala (1973-1990) si prim-adjunct al procurorului general (1990-1993), a facut parte din comisia de cercetare a conflictelor din martie 1990 de la Tg. Mures, comisie care a mascat cauzele reale ale evenimentelor tragice de atunci.

In iunie 1990, Cochinescu a jucat un rol important in inabusirea manifestatiilor din Piata Universitatii, impotriva regimului Iliescu. Blocheaza anchetele privind vinovatii crimelor din decembrie 1989 si cele privind vinovatii mineriadelor din 1990 (inclusiv raportul Monicai Macovei privind arestarile ilegale in mineriada din 13-15 iulie).

Ca procuror general (1996-1997) mentine recursurile in anulare impotriva sentintelor definitive in justitie privind retrocedarea proprietatilor confiscate de regimul comunist. Consecinta, statul roman avea, in decembrie 2004, de platit doua miliarde de euro la Strasbourg. Decorat, in 2004, de Ion Iliescu pentru „merite deosebite“.

In 2003, cand Cochinescu era judecator la Curtea Constitutionala, sotia lui era judecator la Curtea Suprema, fiica acestuia era procuror in Parchetul General iar nora sa procuror in PNA.

Ion Predescu

77 de ani, numit judecator de Senat, la propunerea PSD, pentru un mandat de noua ani, deci pana la varsta de 86 de ani. In 1951, este repartizat de Procuratura militara in perioada proceselor sumare pentru lichidarea „dusmanilor poporului“, soldate cu zeci de mii de condamnati.

1990-2004, timp de 14 ani, senator FSN-PDSR-PSD (presedinte al Comisiei juridice din Senat, ministru al Justitiei, secretar al Biroului Permanent, presedintele Comisiei pentru abuzuri). In 1998 voteaza impotriva transferului arhivelor Securitatii detinute atunci de SRI.

In 2001 propune extinderea legii amnistiei la toti cei condamnati in urma unor miscari sociale dupa decembrie 1989, oferindu-i lui Iliescu justificarile in dosarele mineriadelor si revolutiei. Cere stergerea pedepselor lui Chitac si Stanculescu pe motiv ca „unde exista revolutii, exista si amnistii“. Unul din cei mai vehementi critici ai pachetului de legi anticoruptie, in mai 2003.

In aceeasi perioada declara ca „perchezitiile in timpul noptii sunt legale“. Autorul unui proiect de statut al parlamentarilor, potrivit caruia, un parlamentar condamnat de justitie nu mai trebuie sa-si execute pedeapsa, ramanand liber, pe perioada mandatului, daca cere acest lucru.

Acsinte Gaspar

68 de ani, numit judecator la Curtea Constitutionala in 2004, la propunerea PSD. Judecator (1963-1965), a facut parte timp de 25 de ani din nomenclatura comunista. 1965-1989: seful sectorului juridic al Consiliului de Stat care pregatea decretele lui Ceausescu. Se ocupa si de retragerea cetateniei romanilor ramasi in strainatate, considerati dusmani ai regimului.

Sef de sector al CFSN in 1989, secretar general al Camerei Deputatilor (1990-1996), deputat PDSR (1996-2000), membru in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, mana dreapta a lui Adrian Nastase. Se opune, in octombrie 2002, in Senat, declararii colectiilor de arta de catre demnitari.

In februarie 2003, in calitate de ministru pentru relatia cu parlamentul, Acsinte Gaspar s-a opus modificarii Constitutiei in sensul pierderii mandatului de catre parlamentarii care isi schimba partidul dupa ce au fost alesi. Gabriela Gaspar, sotia acestuia (fost presedinte al Judecatoriei Raionului Stalin) a fost secretar de stat (2001-2002) in Ministerul Justitiei condus de Rodica Stanoiu.

In martie 2002 (cand Gaspar era ministru) a fost readusa ca judecator la CSJ.

Eliza Olteanu, Tudor Borcea