Romania se afla sub ape. Moldova e de-a dreptul devastata. Cuvintele sunt inutile, imaginile spun totul. Tragedie, spaima, lacrimi, durere. Si putine sperante.

E momentul in care sutele de mii de oameni aflati in necaz au nevoie mai mult ca oricand de ajutor. Autoritatile de tot felul, de la guvern la primarii, trebuie sa iasa din amorteala! Iar noi, milioane de anonimi, avem sansa de a fi solidari cu nefericitii sortii.

Romania indurerata se afla la limita rezistentei!

11.789 de oameni fara case

Desi prezentau ieri bilanturi cu morti si zeci de mii de persoane afectate, oficialii spuneau ca situatia pare a se stabiliza

Inundatiile au provocat pagube pe trei sferturi din teritoriul Romaniei, sapte decese fiind confirmate pana ieri dupa-amiaza. Ultimele cinci victime inregistrate si-au pierdut viata incepand de miercuri seara. De asemenea, alte patru persoane, intre care un copil, erau date disparute. De la inceputul lui iulie, au murit in total 14 oameni.

Totusi, ieri seara, oficialii erau mai optimisti: situatia parea ca se amelioreaza. Cel putin asa sustineau oficialii, care spuneau ca apele raurilor scad in Vrancea. Si Siretul era in scadere.

Cel mai grav e in Vrancea

Cifrele spun totul: peste 500 de localitati din 30 de judete afectate, 11.789 de persoane evacuate, dintre care peste 7.000 in Vrancea. Au fost inundate 14.806 case, iar 313 au fost distruse. De asemenea, au fost afectate 21 de km de drumuri nationale, 252 de km de drumuri judetene, peste 700 de km de drumuri comunale, 363 de poduri si 616 podete.

Situatia cea mai grava se inregistra in judetul Vrancea, urmat de Bacau, Cluj, Galati, Harghita, Mures, Mehedinti, Neamt si Valcea. Stare de alerta era in Vrancea, Bacau, Galati, Braila - comuna Macsineni.

In Vrancea, 66 de copii si sase cadre didactice erau izolate intr-o tabara, la Galaciuc-Tulnici, in Bacau erau peste 4.000 de case inundate, iar in Galati 600 de familii erau izolate. (Raluca Dan)

Bani de la guvern si UE

Suma de 10.170 miliarde lei vechi va fi alocata de guvern pentru reconstructia zonelor afectate. De asemenea, vor fi acordate ajutoare de 15 miliarde lei familiilor sinistrate.

De asemenea, executivul poate solicita Comisiei Europene fonduri, dupa realizarea unui bilant al pagubelor, a spus comisarul pentru politica regionala Danuta Hubner. Este un lucru deja discutat cu guvernul, care trebuie sa faca solicitarea in maximum zece saptamani de la calamitati si sa dea informatii precise. UE va rambursa banii folositi de executiv pentru reparatii, a spus oficialul.

Totodata, mai multe partide, organizatii si firme, banci si-au oferit sprijinul pentru miile de persoane lovite de revarsarea apelor din ultimele doua zile, oferind produse alimentare si farmaceutice sau initiind colectarea de bani si de bunuri de prima necesitate. (Adrian Cochino)

Politicienii fata cu inundatiile

Tara a intrat la apa. Putini dintre politicieni s-au incumetat insa sa se inarmeze cu pelerine de ploaie si incaltari din cauciuc si sa mearga in circumsciptiile lor electorale, acum inundate. Cum ar arata un Cioroianu plouat, obosit si innamolit, prins in mijlocul puhoaielor?

Cunoscutul deputat liberal era ieri la Baia Mare, unde preda la Scoala de Vara a Institutului Cultural Roman. „Nuuu. Nu am fost pe la Timis (circumscriptia de care raspunde - n.r.), dar ma voi duce zilele urmatoare. Sunt la Baia Mare inca de sambata. Predau aici. Le-am promis lui Horia-Roman Patapievici si Anei Blandiana.

Nu aveam de unde sa stiu ca vin inundatiile si ca o sa avem alegeri anticipate!”, nea raspuns acesta.

La bai de namol

Pe social-democratul de Bacau Radu Mardare inundatiile l-au prins la Mangalia... la bai galvanice si impachetari cu namol.

Trebuia sa faca un tratament, spune senatorul, care de trei ani a descoperit ca are probleme la coloana. „E cerul cam innorat la Mangalia, ca altfel ar fi fost indicata si o baie de soare”, afirma senatorul. Bacaul poate astepta ca el sa se faca bine si sa vina in inspectie. Mama acestuia ramasa acasa, in oras, dar este bine. Restul familiei la fel.

Silvia Ciornei stie ca a plouat zdravan la Ploiesti, dar spune ca nu a ajuns pe acolo. Si oricum, ea raspunde de Neamt.

„Au fost afectate trei orase acolo. Si vreo zece comune, parca. Sunt informata, dar nu am ajuns pe acolo. Sunt la Senat, unde am ceva de scris”, ne-a declarat, putin incurcata de intrebarile noastre.

Ajutoare pentru bacauani

Maria Petre, senator PD de Ialomita, este oarecum linistita stiind ca barajul de la Dridu protejeaza judetul de puhoaiele de pe Prahova. Stia ca si colegul sau de partid Cristian Cucuian incearca sa ajunga la Bacau. Contactat telefonic, acesta a spus ca s-a intors din drum, fiindu-i imposibil sa inainteze cu masina.

„Pe la jumatatea traseului m-am blocat. E mai rau decat la razboi. M-am intors la Bucuresti sa iau un avion, ca nu se poate inainta”, ne-a declarat senatorul. „Trebuie sa ajung cat mai repede pentru ca pregatim convoiul cu ajutoare pentru sinistrati”. (Alina Vintila)

Medicamente pentru sinistrati

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) spun ca au asigurat necesarul de medicamente, dezinfectante si alte materiale sanitare pentru cei din zonele inundate si ca vor putea fi evitate eventualele epidemii. „Eforturile autoritatilor trebuie sprijinte si de populatie prin respectarea unor reguli minime de igiena”, spun ei.

Potrivit MS, sinistratii care nu au acces la apa potabila trebuie sa o fiarba pe cea pe care o au la dispozitie sau sa foloseasca o tableta de cloramina la 10 litri de apa. Specialistii avertizeaza sinistratii sa nu consume alimente in stare cruda, iar pe cele preparate sa le manance imediat, inainte ca acestea sa aiba contact cu insecte.

Reprezentantii MS au declarat ca pana acum s-au trimis in zonele inundate, prin directiile de sanatate publica judetene, 8.000 de doze de vaccinuri impotriva hepatitei A, a tetanosului si febrei tifoide. Urmeaza sa mai fie deblocate inca 12.000 de doze de vaccin antihepatic pentru copii si 9.000 pentru adulti, plus 7.000 de doze antitetanice si antitifoidice.

Vaccinurile au fost achizitionate fie prin fondurile deblocate din rezerva de stat a MS, fie prin Programul National si Control al Bolilor Transmisibile. Ambasada SUA a ajutat autoritatile locale sanitare cu 3.800 doze de vaccin.

Deocamdata, spun specialistii, nu au aparut focare de epidemii pentru ca asistenta medicala a putut fi asigurata. (Mihaela Naftanaila)

Nici o linie verde guvernamentala

Nici un oficial guvernamental nu a vorbit, zilele acestea, de vreo linie telefonica speciala pentru inundatii. Victor Dobre, secretar de stat la MAI, care conduce Celula de Criza in lipsa ministrului, ne-a spus ca el „crede” ca exista o asemenea linie verde. Dar, a continuat, cel mai eficace mod e apelul la linia de urgenta 112.

Insa nici site-ul guvernului, nici cel al ministerului nu contin vreo trimitere la existenta unei linii telefonice speciale pentru inundatii.

Istoricii vor consemna ca intr-un iulie nebun al anului 2005, raul Siret s-a umflat atat de tare, incat a devenit o a doua Dunare. Viitura a maturat numeroase localitati aflate in lunca Siretului, producand pagube uriase.

Avandu-si izvoarele in Ucraina, Siretul parcurge circa 500 de kilometri pe teritoriul Romaniei. El scalda pamanturile a 8 judete: Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati si Braila. Un sigur judet moldovean, Vaslui, nu este traversat de apele Siretului.

„Evenimentul zilei” a fost martor la tragediile din lunca Siretului. Prezenti in localitatile cu situatiile cele mai critice, reporterii EVZ reconstituie harta dezastrului.

BACAU. Orasul moldav este atins de apele furioase ale Siretului. Bacaul a fost inundat. Multe strazi fiind impracticabile din cauza inundatiilor.

NANESTI. O localitate de pe Siret in care sute de persoane au fost evacuate. Comuna Nanesti a fost inundata dupa ce barajul de la Namoloasa a fost spart printr-o operatiune controlata pentru a se evita o viitura de proportii.

URECHESTI. Drumul care uneste orasul Adjud de municipiul Onesti a fost rupt in bucati pe o distanta de circa 70 de metri, in dreptul comunei Urechesti. Un camion a cazut intre bucatile de drum, fiind avariat. Soferul a fost surprins de viitura, dar a reusit sa se salveze.

RUGINESTI. In apropierea comunei Ruginesti, viitura de pe Siret a fost extrem de puternica. Drumul E85 este rupt pe o bucata de un kilometru. Se circula doar pe sensul dinspre Bacau spre Focsani.

Kilometri de sina de cale ferata sunt impracticabili, iar cativa stalpi din reteua electrica au fost doborati.

GALATI. Orasul a fost inundat in urma revarsarilor de ape din ultima vreme. Situat pe malul Dunarii si la cateva zeci de kilometri vest de Siret, municipiul a fost in pericol de a fi luat de ape daca nu se efectua spartura controlata a digului de la Namoloasa.

(Raluca Dan, Alina Vintila, Mihaela Naftanaila, Lica Manolache)