O puternica explozie s-a produs sambata dimineata la ora 10,45, ora Romaniei, la bordul unui autobuz din statiunea Kusadasi. Un atacator sinucigas s-a aruncat in aer in autobuzul plin cu oameni. Deflagratia a omorat 6 oameni, 3 turci si trei turisti straini. Exista de asemenea 14 raniti, dintre care 6 intr-o situatie foarte grava.

Kusadasi este una dintre destinatiile de vacanta preferate si de catre romani. Este cel de-al doilea incident de acest gen inregistrat in Turcia in numai o saptamana.

Pe 10 iulie, o bomba a explodat in orasul balnear CESME, port la Mareea Egee. 20 de persoane, printre care si numerosi turisti, au fost ranite in deflagratie. Explozia s-a produs in piata centrala din statiune, iar bomba a fost plasata intr-o pubela din apropierea unei banci.

Potrivit politiei, dispozitivul a fost, probabil, artizanal si de slaba putere. Explozia s-a produs in plin sezon turistic.

In statiunea Cesme, situata in apropierea insulei grecesti Chios, se afla zeci de complexe turistice. Atentatul a fost revendicat de un grup armat kurd, Soimii libertatii Kurdistanului. Organizatia a amenintat cu alte atacuri similare contra unor tinte turistice in Turcia.

Acest grup provine, potrivit politiei turce, din Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK). Soimii libertatii Kurdistanului a revendicat, de asemenea, si atentatul contra unei statiuni turistice frecventate de britanici, produs la 30 aprilie anul acesta. Atacul s-a soldat cu un mort.

MAE nu are date care sa arate ca printre victime ar fi si romani

Ministerul de Externe de la Bucuresti nu are date care sa arate ca printre victimele atentatului din Turcia, de la Kusadasi, s-ar afla si cetateni romani.Ministerul precizeaza ca, astazi, in jurul orei 10:30, in centrul orasului statiune Kusadasi, a avut loc o explozie intr-un microbuz.

Acesta facea curse regulate intre centrul orasului si o zona cunoscuta turistilor sub denumirea Ladies Beach. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, din primele informatii furnizate de catre seful Politiei pentru Straini, 6 oameni au murit - 3 turci si 3 straini - si cel putin 10 au fost raniti.

Ministerul precizeaza ca nu exista date conform carora printre victime s-ar afla cetateni romani.