Festivalul Stufstock 2005, aflat la a treia editie, initiat de "Academia Catavencu" Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC) si miscarea ecologista "Salvati Vama Veche", se va desfasura in zilele de 19 si 20 august, la Vama Veche, in vecinatatea Clubului A.

Potrivit estimarilor organizatorilor actualei editii - trustul de presa Academia Catavencu, in parteneriat cu TVR si B-24-Fun - aproximativ 50.000 de spectatori vor veni la Vama Veche pentru cele doua nopti de concerte, programate simultan, pe doua scene.

Incepand cu ora 19,30, pana spre dimineata, litoralul de la Vama Veche va fi tinta muzicii de calitate a unor artisti si trupe binecunoscute, care vor transmite prin arta un mesaj in sprijinul pastrarii spiritului unic "vamaiot", dar si al unei zone de litoral curate, neinvadate de industria unui turism haotic.

Afisul Stufstock 2005 aduna nume de prima mana, artisti care au onorat cu prezenta lor festivalul inca de la prima editie, dar si recitaluri in premiera anul acesta - Zdob si Zdub, Kumm, Zob, Vita de Vie, Nightloosers, Ada Milea, Semnal M, Florin Chilian, Vali "Sir Blues" Racila, Luna Amara, Urma, Iordache, Fara Zahar, s.a. - in total 41 de trupe.

Ca o avanpremiera, Ada Milea va sustine pe scena clubului "La Shoni", un spectacol cu cel mai recent proiect al sau, "Don Quijote", pentru ca mai apoi sa urce pe scena festivalului, in prima zi.

Initiat de miscarea "Salvati Vama Veche!", in cadrul unei campanii care viza acum trei ani ecologizarea zonei 2Mai -Vama Veche-Limanu si protejarea ariei de invazia de constructii ilegale, fara a se tine seama de un plan urbanistic, festivalul s-a dovedit de la inceput un succes de public, cu o audienta de peste 30 000 de participanti, si o veritabila portavoce pentru sloganul miscarii.

"In primul an, Stufstock a fost evenimentul cel mai cunoscut legat de miscarea "Salvati Vama Veche!".

In al doilea an, festivalul a devenit deja un brand, face parte din spiritul Vamii, fiind un port-stindard al noului stil vamaiot, asa cum il percepe generatia tanara", a declarat joi, in conferinta de presa organizata pe terasa La Motoare, profesorul si sociologul Vintila Mihailescu, coordonatorul unei cercetari stiintifice pe aceasta tema, demarata anul trecut de doctoranzi ai SNSPA.

Principala "victorie" in urma acestei campanii a fost sistarea proiectelor de constructii care depasesc un nivel si stabilirea unui parteneriat cu autoritatile locale de aprobare a unui plan urbanistic general in conformitate cu norme internationale practicate pentru ariile protejate.

Initiativa APCAPBC se desfasoara si in acest an in colaborare cu institute de cercetare marina si geologica direct implicate in actiunile de protejare a zonei, tinandu-se cont ca in acest spatiu exista si pestera de la Limanu, monument natural unic in lume.

"In urma activitatii celor de la Mare Nostrum din ultimii patru ani, de ecologizare a zonei, in preajma Vamii Vechi au reaparut calutii de mare, ceea ce este imbucurator. Sunt total interzise ambarcatiunile cu motor - jetski-uri sau scutere de apa - care sa se dea pe ciuful calutilor de mare la Vama Veche si 2 Mai.

Este destul loc pentru acesti turisti la Neptun", a spus jurnalistul Mircea Toma, reprezentantul Academiei Catavencu, care a precizat, totodata, ca principala grija va fi sa se pastreze curatenia plajei pe durata evenimentului.

Organizarea Festivalului se ridica la peste 150 000 de euro si este asigurata din sponsorizari si parteneriate locale. TVR2, partenerul media, va transmite in direct cele doua nopti de concerte, atat de pe scena, cat si din culise, incepand cu ora 22,00.

Singurul beneficiu material va rezulta din vanzarea de tricouri cu sigla festivalului, banii rezultati intrand direct in conturile miscarii ecologiste. Ca in fiecare an, organizatorii vor pune la dispozitie atat corturi pentru cazare - anul acesta capacitatea este de 400 de locuri asigurate - cat si o agenda completa a festivalului, cu date si informatii utile.