Cotidianul vienez der Standard afirma in legatura cu evolutiile politice de la Bucuresti ca premierul Tariceanu "si-a pierdut credibilitatea", se arata in revista presei de limba germana realizata de postul de radio Deutsche Welle.

Cotidianul austriac isi arata convingerea ca renuntarea la anticipate nu se datoreaza inundatiilor, ci Uniunii Europene, in speta comisarului ei pentru extindere Olli Rehn, "care a cerut continuitate, manifestandu-si ingrijorarea in legatura cu disensiunile politice romanesti". Ziarul austriac noteaza ca "Tariceanu si-a pierdut credibilitatea".

Iar televiziunea publica germana constata ca Romania va avea mult de lucru nu doar spre a-si reconstitui infrastructurile, ci si "imaginea sifonata tocmai intr-un moment in care in vest ia amploare opozitia fata de extinderea Uniunii".

Berliner Zeitung carata ca inundatiile sunt in primul rand un teribil dezastru natural, dar evidentiaza si ocazia pe care o tot ofera politicienilor de a se pune in scena ca eroi nationali. Ziarul aminteste in context de modul in care, inaintea alegerilor germane de acum 3 ani, Schröder a stiut sa profite de ravarsarea Elbei spre a straluci in postura de salvator.

"Trei sferturi" (din Romania), scrie ziarul berlinez, "se afla sub ape, zeci de oameni au cazut victima viiturii... Tariceanu a preluat si el mai nou rolul dublu de sef al guvernului si stapan al digurilor".

Amintind de tentativa esuata in parlament si Curtea Constitutionala de impunere a reformei justitiei, in urma careia premierul roman anuntase intoarcerea la popor, ziarul releva deopotriva discrepanta dintre existenta in Romania a normelor europene si dificultatea aplicarii lor.

"Abia daca exista cineva in vestul Europei care sa-si poata imagina ca Romania va face parte din Uniune", scrie ziarul. Dupa ce anunta pustiirile si pagubele uriase provocate de ape, cotidianul mentioneaza "puternicele aplauze recoltate de Tariceanu din partea opozitiei pentru demisia lui de la demisie".

In final cotidianul berlinez crede ca inundatiile, "ar putea schimba ceva in societate, depasirea lor fiind in orice caz un examen de maturitate pentru Romania".