Statele Unite ale Americii au acceptat planurile Poloniei de a-si retrage cea mai mare parte a celor 1.700 de militari din Irak la inceputul anului viitor, a indicat luni presedintele polonez Aleksander Kwasniewski, citat de Reuters.

Presedintele Poloniei a precizat ca planurile administratiei sale ca actuala rotatie a trupelor poloneze din Irak sa fie ultima au fost acceptate de aliati.

Contingentul polonez aflat in prezent in Irak pentru o perioada de sase luni urmeaza sa fie retras, pana in ianuarie anul viitor, si inlocuit cu unitati mai mici, care vor contribui la pregatirea armatei irakiene, a mentionat Kwasniewski intr-o declaratie difuzata de postul public de radio.

Presedintele Poloniei a adaugat ca doreste sa lase un program exact de retragere din Irak urmatorului guvern polonez si succesorului sau la presedintia tarii, care vor fi alesi in septembrie si octombrie.

Opozitia de centru-dreapta din Polonia, cotata cu mari sanse de victorie in perspectiva viitoarelor alegerile legislative, s-a pronuntat in schimb in favoarea mentinerii prezentei poloneze in Irak si a acuzat stanga aflata la guvernare ca s-a angajat sa se retraga pentru a-si creste cota de popularitate inainte de scrutin.

Polonia este unul dintre cei mai importanti aliati europeni ai Washingtonului in Irak si conduce o "zona de stabilizare" multinationala la sud de Bagdad