Tariful de monitorizare perceput de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va fi schimbat de anul viitor. Modificarea urmareste evitarea conflictelor de natura juridica dintre cei care trebuie sa plateasca aceasta taxa si ANRC.

Pana in acest an, tariful era de 0,298% din cifra de afaceri pentru furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si/sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Cuantumul tarifului care trebuie platit de furnizorii de servicii postale era de 0,1% din cifra de afaceri pentru anul anterior a fiecarui furnizor.

O parte din furnizorii de servicii de comunicatii au considerat ca tariful nu este unul corect, in conditiile in care aveau si alte obiecte de activitate care contribuiau la cifra de afaceri. Cel mai flagrant exemplu este cel al Transelectrica in care operatiunile de servicii de comunicatii reprezentau doar 1% din cifra de afaceri. Intre Transelectrica si ANRC se desfasoara un proces.

Pentru a evita situatii de acest gen, ANRC a obtinut ca de anul viitor sa intre in vigoare o lege care prevede ca tariful de monitorizare va fi platit doar in functie de veniturile realizate din activitatile de comunicatii electronice sau posta.

Astfel, societatile care au mai multe obiecte de activitate trebuie sa evidentieze separat contabil activitatea de comunicatii electronice sau de servicii postale. Taxa de monitorizare nu este una mica.

Conform datelor ANRC, piata autohtona a telecomunicatiilor a atins, la finele anului 2004, valoarea de 2,773 miliarde de euro, cifra calculata pe baza raportarilor contabile primite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de la un 987 de operatori de telecomunicatii pana la 30 iunie 2005.

In moneda nationala, cifra de afaceri cumulata a acestora pentru anul 2004 se ridica la suma de 11,24 miliarde de lei noi. La un tarif de aproximativ 0,3% din cifra de afaceri, ANRC ar putea strange 33 de milioane de lei noi, respectiv 11 milioane de dolari.