Costul Olimpiadei de la Atena, etichetat deja ca cel mai costisitor de pana acum, se poate ridica cu cel putin 10%, ajungand la suma de 11-12 miliarde de euro, a declarat miercuri un inalt oficial guvernamental.

"Daca luam in calcul cheltuielile consiliului local si ale organizatiilor publice, costul total ar putea ajunge la 11-12 miliarde de euro ($13.54 - $14.78 miliarde), fata de o estimare anterioara de aproximativ 10 miliarde euro," a declarat oficialul inaintea primei aniversari a Jocurilor.

Oficialul a declarat ca noile costuri, care nu fusesera incluse in bugetul original al Olimpiadei, includ imbunatatirea spitalelor, comunicatii si multe costuri pentru mana de lucru intr-o gama larga de proiecte.

"O mare parte a cheltuielilor facute de autoritatile locale, spitale si entitati publice nu a fost inclusa in bugetul oficial al Jocurilor, " a adaugat oficialul.

Noile costuri, anuntate de consiliul local, nu erau incluse in estimarea de anul trecut a Ministrului de Finante George Alogoskoufis, acesta sustinand ca totalul cheltuielilor se invarte in jurul sumei de 9 miliarde de euro.

Jocurile au devenit un subiect major de dezbatere politica din cauza efectelor acestora asupra deficitului bugetar al Greciei.

Guvernul conservator al tarii, care a venit la putere cu 6 luni inaintea inceperii Jocurilor, a aruncat toata vina asupra unei decade de guvernare socialista.

Daca cifra de 12 miliarde de euro se dovedeste a fi corecta, va fi de 4 ori mai mare decat estimare de 3 miliarde facuta de guvernul socialist PASOK in 2000.

Cheltuielile cu Olimpiada au lasat Grecia cu un puternic deficit bugetar de 6,1% din PIB-ul anului 2004, zdrobind plafonul UE de 3%.

Cel mai mare cost olimpic a dus de asemenea la cresterea imprumutului public din 2004 la 43 miliarde de euro fata de o preconizare anterioara de doar 35 milioane.

Ministrii de finante ai UE au acordat Greciei ca termen limita anul 2006 pentru aducerea deficitului sub limita UE.

Chiar si inainte de ultima estimare, Jocurile Olimpice de la Atena au costat cu mult mai mult decat editia anterioara din 2000 de la Sydney, unde cheltuielile au ajuns la 140 miliane de dolari fata de un buget de 2,6 miliarde de dolari US.