Din cele 564.945 de societati comerciale (n.r. - societati cu raspundere limitata, societati pe actiuni sau societati comerciale pe actiuni) inmatriculate in Romania, 182.833 de firme se afla cel putin in unul dintre cazurile pentru care tribunalul ar putea pronunta dizolvarea.

Altfel spus, o treime din numarul total al firmelor existente oficial in Romania ar putea iesi din mediul de afaceri romanesc daca tribunalul, la cererea oricarei persoane interesate sau la solicitarea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) ar pronunta dizolvarea.

Cele aproximativ 200.000 de firme ar putea fi dizolvate, conform Legii nr. 31/1990, republicata, intrucat fie nu mai au organe statutare, fie nu au depus situatiile financiare anuale, firma si-a incetat activitatea sau nu are sediul social declarat, fie nu si-a completat capitalul social, conform legii in vigoare.

Astfel, in acest moment, potrivit cifrelor date recent publicitatii de catre ONRC, din cele 182.833 de firme care functioneaza la limita legii, 48.233 de societati nu au depus situatiile financiare aferente anului 2003, 38.728 au expirata durata sediului social declarat, peste 690 de firme nu mai functioneaza oficial, avand durata expirata, iar peste 9.

184 de societati comerciale figureaza ca neavand administratori, deoarece mandatul fostilor conducatori a expirat.