Inundatiile au transformat Romania intr-o mare loterie. Norocosii au cistigat bani, excursii, mincare sau materiale de constructii. Numai ca norocul si-l face omul cu mina lui. Mai ales cind omul are putere de decizie. Adevaratii napastuiti au ramas din nou pe dinafara.

Consulatul Romaniei din Warclaw, Polonia, a organizat o tabara pentru 59 de copii din judetul Bacau, ale caror locuinte au fost distruse de ape.

La initiativa consulului Cornel Calomfirescu, in Polonia ar fi trebuit sa plece 20 de micuti din comuna Agas, care si-au impartit pina acum vacanta intre scosul milului din curte si caratul ajutoarelor.

Numai ca, fara exceptie, aceste locuri au fost ocupate de copiii unor functionari publici de la Primaria Agas si de rudele acestora. Localnicii sustin ca adevaratii sinistrati nu au avut nici o sansa sa plece in Polonia si ca nici macar nu s-a stiut despre aceasta tabara.

Lista intocmita pe criterii apolitice

Pe lista intocmita de primaria din localitate, se regasesc toti copiii de functionari, consilieri locali sau referenti. „Pina si baiatul femeii de serviciu din primarie a fost cooptat in grupul de turisti, desi casa lor nu a patit nimic“, ne-a declarat un satean.

De intocmirea componentei grupului s-a ocupat un functionar care, in cel mai traditional stil autohton, si-a facut parte.

Toma Spoiala, primarul comunei, recunoaste ca au ajuns in Polonia copii care nu aveau ce cauta acolo. El se scuza insa ca nu a intocmit lista, ci a delegat pe altcineva.

„Printre cei care au plecat sint, intr-adevar, si copii de-ai functionarilor din primarie, si copiii unui consilier. Nu este insa coleg de partid cu mine, asa ca nu ma poate nimeni acuza ca as fi facut trafic de influenta pentru a-l favoriza in vreun fel“, spune Toma Spoiala, membru PSD.

Finul primarului si fiul consilierului

Acesta este al doilea scandal de acest gen izbucnit in ultimele zile, in judetul Bacau. La inceputul saptaminii trecute, un alt grup de copii din comuna Dofteana a fost invitat la Sighetul Marmatiei.

Initiativa a apartinut unor persoane care si-au pus casele la dispozitie pentru ca micutii sa uite de necazurile din familiile lor. Gazdele au avut insa surpriza sa constate ca printre citiva sinistrati erau mai multi copii de bani gata, care nu avusesera nimic de suferit de pe urma inundatiilor.

Primarul din Dofteana, Costica Asaftei, si-a trimis la Sighetul Marmatiei finul, in timp ce secretara si un consilier local au facut acelasi lucru cu copiii lor.

Indignati de ceea ce s-a intimplat, gazdele din Sighetul Marmatiei au pus mina pe telefon si au anuntat Prefectura Bacau.

„Una am stabilit cind a fost organizata tabara si alta s-a intimplat in realitate. In loc de copii proveniti din familii care sa aiba cu adevarat nevoie de ajutor, gazdele din Sighet s-au trezit cu niste musafiri plini de bijuterii din aur, care plesneau de bunastare“, ne-a declarat Ramona Chiriac, consilier in cadrul Prefecturii Bacau.

Alimente de la firma consilierului judetean

Nici judetul Dolj nu a fost ocolit de scandalul stringerii de fonduri pentru sinistrati. Astfel, Prefectura a fost acuzata ca a achizitionat din banii donati de cetateni alimente de la firma unui consilier judetean, Cosmin Enea, vicepresedintele PNL Dolj.

Aproximativ 100 de milioane de lei vechi au intrat in conturile SC Coliseum SA, in schimbul unor alimente care au ajuns la sinistrati si al caror pret a fost pe alocuri mai mare decit cel de pe piata. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a precizat ca firma consilierului Enea a avut cea mai buna oferta.

Donatiile satenilor, furate de sateni

Localnicii din comuna muresana Cucerdea au adunat la primarie peste douazeci de tone de cereale, bani si haine pentru sinistratii din Vrancea. Inainte de plecarea transportului umanitar, doi indivizi au fortat usa de la intrarea in cladire si au furat toti banii strinsi, ignorind magazia cu cereale si haine.

Dupa zece zile de investigatii, Politia Tirnaveni a reusit identificarea autorilor faptei: un tinar de 25 de ani domiciliat in comuna Cucerdea, ajutat de un barbat din satul vecin - Salcud. „Nu ne-am gindit ca trebuie paza non-stop chiar la ajutoare“, ne-a declarat primarul din Cucerdea, Ioan Oltean.

Bustenii sinistratilor, furati de seful de gara

La inceputul lunii iulie, primarul comunei timisene Giulvaz a reclamat ca i-au disparut doua vagoane cu busteni primiti ca ajutoare pentru reconstructia caselor distruse de ape.

Seful Garii din localitatea Peciu Nou si impiegatul de miscare sint acum cercetati de Politia Transporturi pentru furt calificat. Politia a descoperit ca cei doi au furat 100 de busteni pe care Romsilva i-a donat prefecturii Timis pentru reconstructia caselor afectate de inundatii din localitatile Rudna, Crai Nou si Ivanda.

In a doua saptamina a lunii iulie, politistii au descoperit acasa la seful de gara lemnul furat.

Un portbagaj de conserve pentru secretarul Prefecturii

Secretarul general al Prefecturii Vrancea, Constantin Mindrila, este anchetat de politie pentru furt calificat, dupa ce in apartamentul sau au fost gasite 150 de conserve de carne si de pate de ficat destinate sinistratilor.

Mindrila era chiar persoana responsabila cu distribuirea ajutoarelor. Pe 19 iulie, Florin Cioarec, sofer la Prefectura, a fost vazut cind cara conservele aduse de la rezerva de stat in apartamentul secretarului.

Politia a gasit cele 150 de conserve la perchezitie, iar soferul a declarat ca a actionat din ordinul lui Constantin Mindrila. Secretarul este cercetat in stare de libertate .