Cancelarul german, social-democratul Gerhard Schroder, si-a lansat oficial campania electorala pentru alegerile din 18 septembrie, incercand sa recupereze cele 13 procente care-l despart de Uniunea Crestin Democrata.

Incurajat de sondajele de opinie care demonstreaza ca sustinerea acordata Uniunii Crestin Democrate a scazut, iar formatiunea condusa de Angela Merkel s-ar putea sa nu obtina majoritatea parlamentara, Schroder a pornit la atac.

Iar primul vizat a fost seful guvernului regional din Bavaria, Edmund Stoiber, aliat apropiat al doamnei Merkel. Cancelarul si-a lansat campania acuzand opozitia ca divizeaza din nou Germania, la exact 44 de ani dupa inceperea construirii Zidului Berlinului.

"Datoria noastra este nu sa divizam poporul, ci sa il unim si sa distrugem, in loc de a amplifica, ceea ce a mai ramas inca in mintile oamenilor din divizarile" din trecut, a subliniat el, cu ocazia unei reuniuni electorale organizate in fieful sau din Hanovra.

Cancelarul a denuntat "defaimarile lui Edmund Stoiber la adresa germanilor din est".

Mai mult, aliatul sau din partidul ecologist, ministrul de externe Joschka Fischer, a denuntat, intr-un discurs pronuntat la Malchow, "reconstruirea unui Zid in mintile oamenilor". Fischer a apreciat ca "prostul gust al lui Stoiber si slabiciunea de care da dovada conducerea lui Angela Merkel nu pot tine tara unita".

Stanjeneala

Seful guvernului regional din Bavaria, Edmund Stoiber, a atacat in ultimele zile electoratul din fosta RDG, punand-o pe candidata conservatoare Angela Merkel intr-o postura stanjenitoare si provocand indignare in cadrul intregii clase politice germane.

Partidul CDU al lui Merkel formeaza, impreuna cu cel al lui Stoiber (CSU), Uniunile crestin-democrate (CDU/CSU). "La 15 ani dupa reunificare, trebuie sa lasam in urma divergentele", a afirmat Merkel.

"Tot ce permite aparitia unor divergente artificiale, fie intentionat sau nu, este contraproductiv", a adaugat ea, referindu-se la declaratiile lui Stoiber.

Merkel, insotita de primarul Berlinului, social-democratul Klaus Wowereit, a depus, sambata, o coroana de flori la un fost punct de trecere intre Berlinul de Est si Berlinul de Vest, pentru comemorarea inceperii construirii Zidului, la 13 august 1961.

Refuz

Intr-un discurs electoral sustinut la 5 august in Bavaria, Stoiber a declarat ca "doar cele mai proaste vite isi aleg singure macelarul".

La cateva zile a recidivat, declarand ca nu doreste ca soarta alegerilor legislative de la 18 septembrie sa fie decisa de electoratul din estul Germaniei si si-a exprimat regretul ca populatia "nu este peste tot atat de inteligenta ca in Bavaria".

Saptamana trecuta, Stoiber subliniase ca "nu trebuie ca frustratii sa decida destinul Germaniei". Stoiber refuza sa prezinte scuze, sustinand ca declaratiile sale nu vizeaza electoratul din est, ci pe Oskar Lafontaine si Gregor Gysi, liderii aliantei de stanga radicale, formata in principal din fostii comunisti din RDG.