Odata cu ploile au revenit si tantarii in Bucuresti. Devenita deja o situatie obisnuita pentru locuitorii unei capitale care se vrea europeana, prezenta tantarilor afecteaza atat sanatatea (iritatii, alergii, nesomn), cat si afacerile bucurestenilor.

„Ne mananca noptile”

Locuitorii din cartierele marginase sunt cei care sufera cel mai tare din cauza ciupiturilor, pentru ca, spun ei, sunt ocoliti de masinile de dezinsectie ale primariei. „De ieri- seara a reinceput cosmarul. In fiecare noapte ma innebunesc tantarii”, spune Cristi Niculita (38 de ani), tehnician, care locuieste in Drumul Taberei, pe strada Valea Ialomitei.

El a adaugat ca vara aceasta nu a vazut nici un utilaj de dezinsectie in zona. Si nu este singurul pentru ca zeci de oameni din majoritatea cartierelor periferice din Capitala cu care am vorbit au spus acelasi lucru.

Anca Romas (62 de ani), pensionara, din cartierul Rahova, Strada Alexandriei, nr. 104, este disperata: „Indiferent de vreme, tantarii ne mananca nu zilele, ci noptile si banii, pentru ca aparatele cu pastile sau spray-uri pentru tantari costa o groaza de bani”, s-a plans femeia.

Un alt bucurestean din cartierul Magurele, Nicolae Dumitrascu (60 de ani), tot pensionar, spune ca se simte neputincios. „Am pus si plasa la geam si tot degeaba; sotiei mele i se inroseste pielea si se umfla foarte rau dupa ce o inteapa si chiar nu am ce face”, a marturisit el. Dumitrascu a adaugat ca „la noi in cartier nu am vazut niciodata dezinsectie”.

Tantarii nu dorm unde le zice Videanu

Patronii teraselor din parcul Herastrau fac greu fata celui mai agresiv client, tantarul. Daca ar sta sa astepte dezinsectia de la primarie, patronii spun ca ar da faliment, pentru ca le-ar pleca toti clientii.

„Am platit sapte milioane de lei pentru trei dezinsectii de la inceputul verii si tot degeaba, daca nu dau cei de la primarie in tot parcul”, spune patronul BTT Club Herastrau din Bucuresti. Potrivit acestuia, tantarii „ataca” cel mai mult seara, apogeul fiind atins in jurul orei 22.00.

Unii tantari se pare ca nu respecta afirmatiile primarului Adriean Videanu, care spunea recent ca insectele din Capitala fac naveta din judetul Ilfov. In Herastrau, tantarii se aduna la adapostul umbrelelor de la terase, fapt constatat de reporterul EVZ cand Florentina Racoviteanu, angajata la Club Nautic Zefir, a deschis umbrela de la una dintre mesele asezate pe ponton, la malul lacului.

Pe masa au cazut zeci de tantari morti. „Asta ca sa vedeti ce roi de tantari navaleste in fiecare seara la terasa. Suntem nevoiti sa sacrificam primul rand de mese, de langa lac, pentru ca nimeni nu se incumeta sa stea acolo”, a spus Florentina.

„Situatia e sub control”

Contactat dupa perindarea prin cartierele Capitalei directorul firmei de dezinsectie 3D Romania, care are contract cu Primaria Municipiului Bucuresti, Andrei Leca, ne-a linistit: „Nu sunt probleme, situatia e sub control, in sensul ca nu sunt epidemii, nu-ti intra tantarii in gura, iar disconfortul este mediu”, a spus el.

In schimb, patronul 3D se plange de problemele pe care le are cu detinatorii de terase din Bucuresti. „Ne-au spart geamurile la masini, ne-au agresat angajatii, nu se poate lucra in conditiile astea”, a marturisit Leca. Acesta a explicat ca agresivitatea patronilor vine dintr-o suprapunere nefericita: intre orele 19.00 si 23.

00, este intervalul in care angajatii sai fac dezinsectie, „care dureaza cam zece minute”, si patronii sunt suparati pentru ca atunci sunt si cei mai multi clienti la terasa.

Numarul acestor insecte este in crestere

Comparativ cu anul trecut numarul tantarilor este acum in crestere, anunta reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Bucuresti (DSPB).

„Ploile abundente din ultima perioada au anulat efectul tratamentelor cu insecticide desfasurate de primarii, deoarece din cauza apelor s-a diluat concentratia substantelor folosite”, a declarat biologul Carmen Romanca, seful laboratorului de entomologie din cadrul DSPB.

Principalele riscuri pentru sanatatea publica, pe care le pot aduce tantarii sunt cazurile de imbolnavire cu virusul West Nile, care declanseaza meningo-encefalita. „Tantarii pot lua acest virus de la pasarile migratoare si il pot transmite la oameni”, a adaugat Romanca.

Specialistul spune ca cele mai multe probleme sunt la periferia orasului, intrucat s-au format numeroase balti insalubre in zone greu accesibile. „Apa murdara, putin adanca favorizeaza inmultirea tantarilor”, explica biologul.

Specialistul spune ca reprezentantii primariilor au fost avertizati sa ia masuri suplimentare si sa intensifice tratamentele contra insectelor. (Mihaela Naftanaila)

Farmaciile prospera de pe urma piscaturilor

Tantarii sunt mana cereasca pentru farmacii. Vanzarile de lotiuni, creme si spray-uri antitantari au mers in aceasta vara extrem de bine. O angajata a farmaciei Catena de pe Magheru ne-a spus ieri ca „in special mamele au venit sa ceara solutii antitantar pentru copiii lor.

Am fost asaltati si de foarte multe persoane tinere, pana in 45 de ani, pentru ca probabil cei in varsta apeleaza la solutiile babesti”. Principalele solutii impotriva tantarilor disponibile in farmacii sunt gama „Off”, care cuprinde spray, lotiune si crema, fiecare la 115.000 de lei bucata si gama „Autan” care cuprinde spray, crema si lotiune - 133.000 de lei pentru fiecare produs.

(Constantin Pavel)

Anofel, concitadinul nostru

Scarpinatul. Aceasta este moda verii in Bucuresti. In metrou, in autobuz sau tramvai, la serviciu, mai pe furis sau chiar la vedere, aproape toti ne scarpinam. Facem parte dintr-un fel de club ad-hoc in care nici nu ne-am dorit sa intram si din care nici nu stim cum sa iesim: „Prietenii lui Anofel”.

Poate nu toti tantarii care ne fac nopti albe si zile de scarpinat sunt de acest tip; la urma urmei, nu putem fi toti specialisti in tantari ca primarul Videanu. Numai unul este cel „care face” totul in promisiunile electorale si care nu face nimic cand vine vorba sa rezolve o problema atat de simpla si totusi atat de enervanta: tantarii.

Primarul Videanu traieste insa in sfere cu mult mai inalte si mai rafinate: acolo tantarii sunt niste personaje de banc prost, care fug seara la ora 19.

00 din Bucuresti si se intorc a doua zi pe la pranz! Asa se explica de ce substantele pentru care acelasi Videanu plateste miliarde din buzunarul bucurestenilor nu au nici un efect: sunt aruncate in Capitala, unde nu este picior de tantar, cand ar trebui imprastiate eficient pe toata soseaua de centura!

Probabil ca primarul Videanu nu are picior de tantar acasa; si nici in masina cu care vine la serviciu. Poate ca una dintre dragutele functionare de la primarie vaneaza toti tantarii din biroul lui inainte ca el sa ajunga.

Si poate ca seara si in weekenduri, primarul Videanu sta numai in fotoliul din sufragerie sa vada la TV ce mai face Basescu ca sa stie cam cum sa se comporte cand va fi si el mare.

Noi, ceilalti, insa mai iesim la iarba verde, cu prietenii, mai mergem pe jos sau cu RATB-ul si ne-am cam saturat de atata scarpinat. Nu de alta, dar nu am scapat de cainii vagabonzi ca sa fim concetateni cu tantarul comunitar!