Compania petroliera publica din Ecuador, Petroecuador, a anuntat, joi seara, ca va suspenda exportul de petrol brut, din cauza protestelor sociale care afecteaza grav productia, relateaza AFP. Petroecuador a adaugat ca a instituit "starea de forta majora", pentru a evita sanctionarea sa de catre clienti.

Intreprinderea justifica aceasta decizie prin "evenimentele care afecteaza productia puturilor de petrol ale filialei Petroproduccion din Amazonia". Locuitorii provinciilor ecuadoriene Sucumbios si Orellana au ocupat, incepand de luni, 200 de puturi petroliere si doua aeroporturi din provinciile Lago Agrio si El Coca, blocand si drumurile din regiune.

Miercuri seara, presedintele Alfredo Palacio a decretat starea de urgenta, care permite limitarea unor drepturi si libertati civile, precum si recurgerea la forta in caz de tulburare a linistii publice.

Ivan Rodriguez, ministrul ecuadorian al energiei, a precizat ca productia companiei Petroecuador a scazut drastic in ultima saptamana, de la 201.000 la 20.000 de barili pe zi. Rodriguez si-a exprimat ingrijorarea fata de manifestatiile de protest care au generat deja pierderi de 100 de milioane de dolari pentru Guvern.

Daca miscarea va continua, pierderile statului ar putea sa sa ridice la 200 de milioane de dolari, a apreciat el. "Vor fi necesare cel putin 60 de zile pentru ca productia sa revina la nivelul initial", a adaugat Rodriguez.

Revendicarile protestatarilor

Locuitorii din Sucumbios, departament situat la frontiera cu Columbia, si cei din Orellana, de la granita cu Peru, solicita companiilor petroliere straine prezente in regiune construirea a 200 de kilometri de sosea si utilizarea mainii de munca si a serviciilor locale.

O alta revendicare este anularea unui contract de concesiune cu firma americana Oxy si inceperea de negocieri cu alte companii, precum si incheierea unui acord de tip "bolivian", care sa asigure o impartire echitabila a veniturilor din exploatarile petroliere intre stat si companiile straine, a afirmat Munoz.

Protestatarii solicita statului sa anuleze contractul de cesiune cu Oxy, deoarece compania extrage petrol brut din jungla, dar a vandut, fara autorizatie, o parte din drepturile sale firmei canadiene Encana.

Pretul titeiului a crescut

Stirile privind suspendarea exportului de petrol brut de catre Ecuador, precum si ingrijorarile referitoare la rezervele americane de benzina au ridicat pretul petrolului pana la aproape 64 de dolari pe baril.

Potrivit Reuters, titeiul american a crescut cu 50 de centi pana la 63,77 dolari barilul, iar pretul titeiului Brent, de referinta pe piata londoneza, a crescut cu 52 de centi, ajungand la 62,92 de dolari barilul.

Petrolul este principalul produs exportat de Ecuador, in 2004 vanzarile cifrandu-se la 3,9 miliarde de dolari. Ecuadorul este al cincilea producator de petrol din America de Sud si nu face parte din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

In aceste conditii, OPEC, care deja pompeaza la cele mai ridicate rate din ultimii 25 de ani, nu are capacitatea de a compensa deficitul de petrol de pe piata.

Dintre statele care nu sunt membre ale OPEC, cei mai mari exportatori de titei sunt Rusia Norvegia si Mexic. In interiorul OPEC, cei mai mari exportatori de pe piata mondiala sunt Arabia Saudita, Iran, Venezuela si Emiratele Arabe Unite.