In timp ce Europa Centrala si de Est este afectata de inundatii, autoritatile portugheze nu mai reusesc sa faca fata situatiei de criza provocata de incendiile care au distrus, pana acum, potrivit cifrelor oficiale, 135 de mii de hectare in nordul si centrul tarii.

In 16 din cele 18 provincii portugheze a fost decretata, la sfarsitul saptamanii, stare de urgenta „maxima” din cauza secetei, a temperaturilor extrem de ridicate si a rafalelor puternice de vant, iar presedintele Jorge Sampanio a lansat un apel la unitate si solidaritate nationala.

Pentru al treilea an consecutiv, mii de hectare de padure si camp sunt in flacari. In acest an, numarul mortilor a ajuns deja la 13, dintre care 10 pompieri. Circa 100 de case au fost arse, iar peste 500 de exploatari agricole au fost atinse de flacari.

In fata acestei situatii extrem de grave, guvernul portughez s-a vazut obligat sa ceara, la sfarsitul saptamanii trecute, ajutor material tarilor europene. Portugalia combate cu 2.900 de membri ai serviciului national al pompierilor, 795 de masini de pompieri si 50 de avioane. In plus, 2.

000 de agenti din Garda Nationala republicana supravegheaza circulatia pentru a facilita accesul pompierilor si al ambulantelor in zonele afectate de flacari si sunt pregatite sa evacueze populatia, daca va fi necesar. Incepand de sambata, echipele de interventie au salvat deja 100 de persoane.

Totusi, mijloacele de care dispun autoritatile portugheze par insuficiente. Solicitarea guvernului portughez a primit imediat raspuns din partea Uniunii Europene care a anuntat ca va trimite mai multe aeronave pentru combaterea incendiilor.

Desi se confrunta, la randul sau, cu o serie de incendii, Spania a decis sa acorde ajutor tarii vecine. Un Canadair spaniol a ajuns deja in nordul Portugaliei, iar altul va sosi in curand in aceeasi zona. Franta si Italia au pus la dispozitie trei aparate de acelasi tip, iar Germania a trimis, ieri, trei elicoptere grele.

In urma ajutorului european, numarul incendiilor care nu sunt controlate ar fi scazut de la 35 la 31, potrivit informatiilor oferite, ieri, de presa portugheza.