Mircea Cinteza: "Opinia publica nefavorabila a determinat schimbarea mea"

Demiterea din fotoliul de ministru al Sanatatii este pentru prof. dr. Mircea Cinteza o decizie luata din calcul politic. "Argumentatia a fost de felul urmator. Criza din sistemul sanitar a persistat mai mult timp, ceea ce a dus la o opinie publica nefavorabila despre sistemul sanitar si s-a considerat ca un finantist este mai indicat in acest moment pentru a gestiona Ministerul Sana-tatii.

Punctul meu de vedere a fost diferit, aratand ca un ministru de linie nu are acces la resurse", ne-a declarat prof. dr. Mircea Cinteza. In opinia sa, masurile administrative nu le puteau suplini pe cele financiare. "Analizele facute de noi au fost abia in final urmate de alocarea resurselor, prin rectificarea de buget.

Pana atunci, am fost in totala necunostinta de cauza asupra posibilitatilor de finantare.

Ionut Popescu: "Viata de ministru e efemera"

Ionut Popescu a fost confruntat imediat dupa numirea ca ministru de Finante cu vehemente critici privind introducerea cotei unice de 16 la suta si cu sumbre preziceri legate de colectarea fondurilor bugetare. Saptamani intregi, el a trebuit sa se zbata pentru a convinge opinia publica despre oportunitatea cotei unice.

Dupa ce lucrurile s-au mai calmat, ministerul condus de Popescu a provocat un cutremur pe piata de capital printr-un comunicat privind modul in care urma sa se aplice impozitul de 10 la suta pe castigurile de capital. Pe Ionut Popescu l-a luat gura pe dinainte anuntand probabila marire a TVA la inceputul anului viitor de la 19 la 22 la suta.

Declaratia i-a luat prin surprindere pe partenerii de la guvernare, mai atenti la efectul public decat la constrangerile bugetare. "Modificarea TVA nu a fost si nici nu este luata in discutie, dar reducerea contributiilor sociale este foarte probabila", declara purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.

Ionut Popescu a avut curajul sa se afle de o alta parte a baricadei decat premierul in problema subventiilor pentru intreprinderea "Tractorul". Tariceanu le promisese sindicalistilor de aici subventii pentru agricultura, dar Ionut Popescu le-a contestat oportunitatea, ceea ce a dat nastere unor tensiuni suplimentare intre cei doi.

Ministrul de Finante a afirmat public ca, "daca premierul sugereaza ca vrea sa ne despartim, o fac imediat, fara probleme". Ieri, premierul a vrut, confirmand un alt panseu al lui Popescu: "Viata de ministru este efemera".

Gheorghe Seculici: "Nu am avut ce lucra in Guvern"

Ministeriatul lui Seculici n-a inceput sub cele mai bune auspicii, premierul Tariceanu eliminand din fisa postului sau atributiile de coordonator al negocierilor cu FMI. "Nici la aceasta ora nu am un ordin al premierului prin care sa mi se transmita clar si concret atributiile pe care le am in relatia cu ceilalti ministri", s-a plans ministrul Seculici presei.

El a constatat ca proiecte la care lucrase fusesera repartizate si altor colegi. Ministrul de stat mai reclama si faptul ca, in absenta premierului Tariceanu, cel care era desemnat sa conduca sedintele Guvernului era Marko Bela, si nu el. Lipsa de concretete a prerogativelor sale l-a adus pe Seculici in situatia de a ameninta public ca va reclama faptul forurilor de conducere ale PD.

Ene Dinga: "Nu am avut o activitate vizibila"

"Activitatea mea nu este una vizibila, este una de back-up, foarte importanta, si, poate de aceea, se spune ca nu sunt un ministru bun. Nu mi-a placut sa ies in fata si nici sa raspund celor care ma contesta", a declarat Dinga dupa cateva luni de la preluarea functiei. "Eu sunt foarte tulburat de aceasta situatie (...

) In aceasta atmosfera, daca nu esti un politician versat, si eu sunt de curand in activitatea politica, toate acestea sunt in masura sa te bulverseze foarte rau si sa-ti scada eficienta cu care-ti desfasori activitatea", a mai spus Dinga.