Un aprig conflict a izbucnit intre Ministerul de Justitie si Parchetul General ca urmare a luptei pentru putere in care sunt implicati cativa inalti functionari ai statului. Starpirea coruptiei la acest nivel, dar mai ales contraofensiva au necesitat lovituri dure sub centura.

Cazul implicarii actualului consilier al ministrului Justitiei, Flavius Craznic, in disparitia misterioasa a sase kilograme de cocaina in timpul unei operatiuni face parte dintr-un scenariu atent regizat, o capcana intinsa presei si in care, intr-o prima faza, era sa-i cadem si noi victima.

In randurile de mai jos va vom prezenta probe care stabilesc cu precizie cine sta in spatele acestei lovituri mediatice fara precedent in care un fost procuror al uneia dintre cele mai renumite sectii din Parchetul General a devenit protagonistul unui plan orchestrat impecabil al carui unic scop este defaimarea si atragerea oprobiului public.

In linii mari, scandalul a pornit de la declaratia unui detinut, fost colaborator al Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, care l-a acuzat pe fostul procuror Flavius Craznic ca, alaturi de trei ofiteri ai Politiei, au "sustras" sase kilograme de cocaina. Lovitura a aparut in presa centrala sub forma delicata a confesiunii unui condamnat.

Ricoseul a fost teribil, ieri, la varful Ministerului Justitiei.

Intre ceea ce s-a scris in presa centrala si ceea ce apare in documentele Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si in birourile Politiei de la Serviciul Narcotrafic exista o mare neconcordanta.

Astfel, dovezile scrise sunt inlocuite cu palavragelile unui traficant de droguri, documentele emise de autoritatile straine sunt ascunse sub o tacere nejustificata, iar responsabilitatile pe linie de serviciu sunt transferate inexplicabil, ca si vina, pe umerii unor prea mici functionari pentru o asa mare cantitate de cocaina.

Procurorii Muscalu si Craznic in afacerea "Venezuela"

Cu toate ca pare incredibil, la finele anului 2002, Directia de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog a sesizat Parchetul General - Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog - care la acea vreme era condusa de procurorul sef Gheorghe Muscalu, ca a prins un fir pe o filiera de narco-trafic din Venezuela.

Ca urmare, Muscalu ii da ordin procurorului Flavius Craznic sa autorizeze, pentru Romania, activitatile de combatere a traficului de droguri a trei politisti si a unui colaborator al acestora, informatorul Petre Dumitrescu. Ulterior, pentru ca afacerea parea sa aiba radacinile in Venezuela, procurorii au decis sa il trimita pe informator chiar in barlogul traficantilor, in Venezuela.

Pentru a facilita aceasta misiune, procurorul sef sectie Gheorghe Muscalu a solicitat, prin adresa S415/2002/ 25.11.2002, autoritatilor franceze si americane care actionau in zona sa sprijine actiunea lui Dumitrescu pentru combaterea filierei lui Beke Alexandru. Procurorul Muscalu a semnat, iar Drug Enforcement Administration (din SUA) si serviciile frantuzesti au fost de acord.

Asa a ajuns Dumitrescu in Venezuela, langa temutii agenti ai DEA, drept colaborator al Politiei Romane. Aici au avut loc mai multe episoade, pe care politistii de la anti-drog le descriu drept comice, le vom reda mai jos.

Craznic: "Parchetul General are metode comuniste"

Pentru a obtine o imagine clara a acestei afaceri, am solicitat punctul de vedere a fostului procuror sef serviciu din cadrul Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, Flavius Carznic, actual consilier al ministrului Justitiei.

Acesta a declarat reporterilor ZIUA: "In anul 2002, in urma unei solicitari a IGPR am autorizat trei politisti de la Crima Organizata si pe colaboratorul lor Petre Dumitrescu sa desfasoare actiuni specifice combaterii traficului de droguri pe teritoriul Romaniei.

Repet: pe teritoriul Romaniei! Intrucat era vorba si de o livrare internationala supravegheata, seful sectiei, Gheorghe Muscalu a solicitat autoritatilor din strainatate autorizarea lui Petre Dumitrescu pentru a efectua activitati pe teritoriul acelor state. Autoritatile din exterior nu l-au placut pe Dumitrescu si l-au trimis in Romania fara droguri si nu au mai autorizat livrarea supravegheata.

Dupa doi ani, fiind arestat pentru trafic de droguri, Dumitrescu a formulat plangere impotriva politistilor. Am facut verificari in strainatate si cei de acolo m-au asigurat ca Dumitrescu nu a plecat cu droguri din Venezuela.

La data de 23.02.2005, la numai doua zile dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a solicitat cercetarea penala a procurorilor Muscalu si Gheorghisan pentru favorizarea infractorului in dosarul Tiriac junior, un inspector de la Parchetul General l-a vizitat pe Petre Dumitrescu la Jilava si l-a convins sa dea o declaratie impotriva mea (n.red.

numele procurorului insepctor al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a obtinut declaratia lui Dumitrescu impotriva consilierului Flavius Craznic se numeste Cristian Vladascau).

In luna iulie 2005, Parchetul General a dispus neinceperea urmaririi penale fata de mine, stabilind ca nu mi-am incalcat in nici un fel atributiile de serviciu.

Din pacate, Parchetul General reactioneaza si astazi, in 2005, dupa metode comuniste impotriva celor care nu sunt de acord sa raspunda unor comenzi politice".

Agentul Dandana!

In ciuda aspectului serios al scandalului, afacerea care a stat la baza acestui conflict a avut numeroase clipe hilare. Ne-am interesat si despre acuzatorul lui Craznic, dorind sa vedem cat pot fi de serioase cele semnalate de Dumitrescu.

Cunoscut in puscarie drept "Petrut Nebunu", fostul colaborator al Politiei, Petre Dumitrescu, a purtat nume de cod "Rodriguez" in afacerea cu droguri din Venezuela, a fost respins de autoritatile straine care au acceptat initial colaborarea dupa ce acesta a facut mai multe gafe.

Prima a fost ca la una dintre discutiile pe care Dumitrescu trebuia sa le poarte cu narcotraficantii venezueleni, acesta a venit beat, frizand coma alcoolica. Descrierea ne-a furnizat-o unul dintre politistii romani.

Mai mult, sustine sursa, la o a doua intalnire "...le-a dat teapa traficantilor si nu s-a mai prezentat la intalnire pentru ca a adormit in camera de hotel, motivand apoi o oboseala de pe urma diferentei de fus orar".

Ca urmare a acestui comportament, Drug Enforcement Administration (DEA), a solicitat autoritatilor romane retragerea imediata de pe teren a colaboratorului Dumitrescu si a politistilor care au fost in stare sa recruteze un asemenea agent catastrofal. Pentru ca spectacolul sa fie complet, dupa ce Dumitrescu a ajuns din Venezuela in Romania a uitat sa contacteze imediat autoritatile romane.

Asa cum rezulta din dosar, dupa ce a petrecut prin mai multe baruri, dupa doua zile, Dumitrescu si-a adus aminte ca este "agent sub acoperire" si i-a contactat pe politistii cu care lucra. La vremea aceea, conform datelor din dosar, nu a mentionat despre vreo valiza cu droguri, nici de sase kilograme de cocaina, transportate in vreun alt fel.

Abia dupa doi ani, avea sa isi reaminteasca, in mod destul de suspect, de valiza cu cele sase kilograme de cocaina si sa ii acuze pe politisti de sustragerea ei. Dupa inca doi avea sa isi reimprospateze memoria din nou si sa-l implice si pe Flavius Craznic, coincidenta, tocmai cand Monica Macovei, sefa acestuia, si-a amintit de procurorul Muscalu si dosarul "Cocaina pentru vipuri".

Memoria procurorilor Muscalu si Isac

V-am dezvaluit in randurile de mai sus ca procurorul inspector Cristian Vladascau, din cadrul Parchetului General, este cel care a obtinut declaratia impotriva lui Flavius Craznic de la condamnatul Petre Dumitrescu, fostul agent acoperit al DCCOA.

Nu este deocamdata clar cine i-a dat ordin procurorului sa se deplaseze la Jilava, cert este ca actiunile politistilor antidrog au fost aprobate atat de procurorul sef adjunct Gratiana Isac, cat si de procurorul sef sectie Gheorghe Muscalu.

Atat Isac, cat si Muscalu au fost convinsi ca agentul Dumitrescu nu a adus niciodata cocaina in tara, mai ales ca autoritatile franceze si americane le-au confirmat acest lucru.

Substratul scandalului

Lupta dintre Muscalu si Craznic a aparut pe fondul dosarului "Cocaina pentru Vip-uri". Craznic a fost acuzat de Ion Ion Tiriac de abuz. In replica, dupa ce a ajuns consilier ministerial, Craznic l-a acuzat pe Muscalu de favorizarea infractorului.

Practic, scandalul referitor la favorizarea lui Tiriac junior a izbucnit dupa ce doi procurori care au fost implicati in solutionarea dosarului - Flavius Craznic si Nicolae Neagoe - s-au transferat la Ministerul Justitiei, devenind consilieri personali ai Monicai Macovei.

In aceasta postura, ei au semnalat ca in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" s-a propus arestarea lui Tiriac junior si s-a inlocuit rechizitoriul prin care acesta era trimis in judecata. Principalul vinovat de aceasta situatie ar fi fost procurorul-sef Gheorghe Muscalu, cel care l-a si inlocuit din ancheta pe Flavius Craznic.

Tot Gheorghe Muscalu este cel care a nu a permis trimiterea in judecata a lui Tiriac junior pentru trafic de droguri. Corina Gheorghisan este procurorul care a finalizat dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", dupa ce Flavius Craznic si Nicolae Neagoe au fost inlaturati din cauza.

In declaratiile de la acea vreme, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, confirma faptul ca ancheta in cauza s-ar fi desfasurat sub o mare presiune din partea unor oameni politici, atragand atentia procurorilor sa nu cada in vreo capcana.

Dupa acest scandal, fostul procuror Craznic a fost considerat artizanul ordinului dat de ministrul Monica Macovei privind anchetarea lui Muscalu, precum si a unor informatii furnizate catre mass-media in defavoarea acestuia din urma.

Se pare ca acum a sosit randul lui Muscalu sa-i intinda o capcana lui Craznic, folosindu-se de aceleasi presiuni la inalt nivel, despre care amintea cu ceva timp in urma Ilie Botos.

Ofiterii antidrog dezvaluie mecanismul transporturilor de narcotice

Rolul si scopul livrarilor supravegheate

Politistii de la crima organizata sunt de parere ca este imposibil sa dispara o cantitate de stupefiante in timpul unei operatiuni de livrare supravegheata. Orice asemenea transport este atent supravegheat, de regula de specialistii ai mai multor tari, ceea ce exclude sustragerea partiala sau integrala a drogurilor.

Am supus atentia unor ofiteri superiori ai Brigazii Antidrog a Afacerii "Venezuela". Este lesne de inteles ca nu putem da numele surselor noastre.

Deconspirarea agentilor

"In cazul de fata transportul trebuia sa se efectueze in colaborare cu americanii si francezii. Este greu de crezut ca cei de la Drug Enforcement Administration si colegii francezi sa fie pacaliti de oamenii nostri, de un singur agent sub acoperire, care de fapt, era un informator si nu un ofiter acoperit.

Cel mai grav lucru a fost deconspirarea unor oameni care lucreaza de ani de zile sub acoperire. Prin aflarea numelor folosite sub acoperire, ofiterii pot fi expusi in orice moment, iar operatiunile compromise." - ne-a declarat sub rezerva anonimatului un ofiter de la Crima Organizata.

"De asemenea nu are nici o logica cum un om al crimei organizate trebuia sa predea transportul unui procuror in aeroport." - a mai adaugat sursa noastra. Conform declaratiilor acestuia, orice transport supravegheat este planificat cu lux de amanunte, iar curierul este urmarit pas cu pas pe tot traseul prestabilit pe care acesta il are de parcurs pe tot timpul misiunii.

Orice persoana, indiferent daca face parte dintr-un serviciu de specialitate sau este din afara sistemului este atent verificata in prealabil si supusa unor teste prin care politistii se convig de seriozitatea, dar si de capacitatea ei de a actiona in situatii limita.

Reteaua se poate reface imediat

Rostul livrarilor supravegheate este descoperirea tuturor persoanelor implicate in traficul de droguri, pentru a se ajunge la varful retelei si pentru anihilarea acesteia. Este stiut ca daca intr-o retea se aresteaza "plevusca", sau o ramura a retelei, aceasta se reface imediat, folosind un alt traseu, ba chiar, uneori, acelasi traseu, dar cu alti traficanti.

Seriozitatea persoanelor care lucreaza in cazul unor asemenea misiuni este vitala. Orice greseala poate deconspira toata actiunea si poate sa puna in pericol viata ofiterilor care actioneaza sub acoperire.

In cazul implicarii unor servicii de specialitate straine actiunea se desfasoara cu respectarea unor reguli prestabilite de coordonatorii misiunii, iar daca apare un eveniment neprevazut membrii echipei sunt nevoiti sa rescrie scenariul.

Concluzia specialistilor anti-drog este ca cele semnalate de fostul agent sub acoperire Petre Dumitrescu sunt false. Daca lucrurile ar fi reale, atunci ancheta condusa de Gheorghe Muscalu si Flavius Craznic e una catastrofala, caz in care ar fi firesc ca Drug Enforcement Administration sa fi reziliat operatiunea.