Note proaste pentru litoralul romanesc in vara 2005

de     Averea
Luni, 29 august 2005, 0:00


Atat vremea nefavorabila, cat si preturile si tarifele mari raportate la conditiile de cazare si masa oferite, au dus la unul dintre cele mai proaste bilanturi estivale ale ultimilor ani.

Conducerea Patronatului Industriei Hoteliere "Marea Neagra" estimeaza ca, dupa finalizarea calculelor si statisticilor, nu se va depasi un grad de ocupare de 40% pentru totalul spatiilor de cazare de pe litoral, pe intreg sezonul.

Speriati de costurile mari ale unei vacante de una sau doua saptamani, romanii s-au transformat in turisti de sfarsit de saptamana, vanand pur si simplu week-end-urile cu vreme buna.

In acelasi timp, patronii din turism, disperati ca stau cu hotelurile goale toata saptamana, au ridicat in mod nerusinat tarifele pentru noptile de vineri-sambata si sambata-duminica, astfel incat o familie ajungea sa plateasca pentru un week-end la mare, la receptie, mai mult decat ar fi platit pentru o saptamana intreaga, cumparata din timp de la agentie.

Peste toate acestea, serviciile oferite nu au fost nici pe departe la inaltimea tarifelor, in marea majoritate a locatiilor de pe litoral. Multe hoteluri "au uitat" si anul acesta ca ar fi cazul sa-si renoveze instalatiile sanitare si sa-si remobileze camerele, iar cele mai multe restaurante au functionat intr-un total dispret fata de client.

Poti accepta preturile mari in restaurantele unde mancarea e buna si portiile indestulatoare, insa restaurantele majoritatii hotelurilor care au vandut pachete cu toate mesele incluse si-au batut pur si simplu joc: mancare putina la preturi enorme!

Pe de alta parte, autoservirile au impanzit statiunile: pentru romanul sarac, pot parea o alternativa ieftina, dar in fapt turistul se alege cu o masa proasta si scumpa, raportat la cantitatea de mancare din farfurie.

Singurii care au oferit servicii de calitate (si au avut profit substantial, atat material, cat si de imagine) au fost hotelierii din sistemul de club de trei si patru stele. Acestia nu s-au aruncat la preturi, straduindu-se in schimb sa ofere servicii de calitate, astfel incat la finalul sezonului vor putea fi raportate grade de umplere de pana la 80%.

De asemenea, particularii au fost foarte cautati, la fel si vilisoarele rasarite in statiunile mici si in satele de pe litoral. Aici, conditiile de cazare au fost foarte bune, comparativ cu tarifele practicate: imobile nou construite, mobilier modern si instalatii sanitare igienice.

Turistii aveau la dispozitie bucataria, pentru a-si gati singuri ce-si cumparau de la piata, sau puteau lua masa in regim de pensiune (mai ales meniuri pescaresti), la preturi accesibile.



















24 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri