Pretul barilului de titei "light, sweet crude" a ajuns la 70,03 dolari pe baril, luni, la bursa din Singapore, dupa ce, pentru un timp, a atins valoarea de 70,80 dolari pe baril, in special datorita reducerii temporare a capacitatii de rafinare cu aproximativ un milion de barili in Golful Mexico si a daunelor produse platformelor petroliere, situatie creata de uraganul Katrina.

Titeiul, cu livrare in luna octombrie, a crescut cu 3,90 dolari pe baril, comparativ cu valoarea inregistrata vineri la inchidere.

Valoarea ridicata a titeiului "light, sweet crude" de luni, este cauzata nu atat de reducerea capacitatii de rafinare cu aproximativ un milion de barili in Golful Mexico, cat mai ales potentialelor daune corelate platformelor petroliere, este de parere analistul pe probleme energetice al Purvin & Gertz din Singapore, Victor Shum.

Uraganul este de categoria a cincea, avand o viteza de 257 km/h, asemeni uraganului Andrew din anul 1992, care a produs 43 de victime si daune materiale de 31 miliarde de dolari.

OPEC, ingrijorata de preturile ridicate ale petrolului

Producatorii de petrol din cadrul OPEC sunt din ce in ce mai ingrijorati de cursa ascendenta a preturilor si analizeaza "diferite optiuni" care vor fi discutate la reuniunea din luna a septembrie a organizatiei si care ar putea contribui la calmarea pietelor.

Presedintele OPEC, seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, care este si ministrul Energiei din Kuweit, a adaugat ca membrii organizatiei vor analiza diferite variante de solutii pentru reuniunea din septembrie care ar putea conduce la moderarea preturilor.

Seicul nu a precizat insa care sunt variantele avute in vedere.

In opinia seicului Ahmad, resursele si oferta de petrol sunt suficiente, iar OPEC a produs cu 1,5 milioane de barili pe zi peste plafonul stabilit de organizatie, in trimestrul al treilea al anului.

El a mai spus ca actualul excedent al capacitatlor de productie din statele membre, impreuna cu crearea de noi capacitati la inceputul anului viitor vor fi mai mult decat suficiente pentru a satisface cererea mare din iarna lui 2005 si a anului viitor.