Protectionismul revine in Franta. Guvernul lui Villepin intentioneaza sa publice o lista cu sectoare strategice ale economiei interzise corporatiilor straine. Replica UE a venit prompt: trebuie respectate regulile pietei interne europene.

„In curind vom afla daca iaurtul face parte din sectoarele strategice ale economiei franceze“, comenteaza "Liberation" intentia guvernului de a intocmi o lista a industriilor interzise ofertelor publice de cumparare din partea companiilor internationale.

In iulie, guvernul condus de Dominique de Villepin a depus eforturi enorme pentru a contracara oferta PepsiCo pentru grupul francez Danone.

In cele din urma, americanii s-au retras. Atunci, Villepin a promis sa „controleze mai bine investitiile straine atunci cind e vorba de tehnologii sensibile“. Intentia a fost confirmata luni de catre ministrul delegat al Industriilor, François Loos.

Intr-un interviu acordat cotidianului economic L'Echos, Loos a afirmat ca guvernul francez va publica in curind amendamentul de lege care „va lista si defini cu precizie aceste sectoare strategice“.

Intreprinderile franceze din acele sectoare vor fi protejate de concurentii straini, care s-ar arata interesati de cumpararea lor.

„Politica noastra nu este de a ne opune din principiu oricarei cumparari a unei companii franceze, ci de a intari competitivitatea si independenta intreprinderilor noastre, astfel incit acestea sa fie pe pozitii egale cu omologii lor straini“, a nuantat Loos.

Otelul francez, vinat de brazilieni

Un alt zvon care a dat fiori politicienilor francezi si a provocat fibrilatii la bursa a venit vineri din partea Wall Street Journal. Acesta a informat despre interesul grupului brazilian CVRD, primul producator mondial de minereu de fier, pentru grupul francez Eramet, specializat in nichel si oteluri speciale.

La intrebarea daca Eramet ar trebui considerata drept o companie la fel de strategica precum Danone, Loos a raspuns: „Mai strategica.“ El a precizat insa ca ambele companii au dezmintit zvonurile. Oricum, Eramet este protejat de orice „oferta ostila“, gratie unui pact intre actionari, informeaza „Le Figaro“.

Pachetul majoritar este detinut de familia Duval (35, 2%) si grupul Areva (28%) - in care statul francez are cea mai mare participare - cei doi actionari neputind vinde actiunile lor fara un acord mutual in prealabil.

Bruxelles-ul ii pune la punct

Comisia Europeana a reactionat prompt la declaratiile ministrului Loos, atentionind Franta sa „respecte regulile“ europene.

„Regulile pietei europene sint un principiu fundamental al UE, care au adus beneficii importante statelor membre, inclusiv Frantei“, a precizat purtatorul de cuvint al Comisiei, Gregor Kreuzhuber.

El a tinut sa mentioneze ca „numeroase companii franceze investesc nu doar in Franta, ci si in restul Uniunii“ si ca nici o regula nu trebuie sa functioneze „in sens unic“.

Ce e o oferta publica ostila?

Conceptul de „oferta publica ostila“ se refera, in jargonul economic francez, la o oferta de cumparare venita din partea concurentei, pe care actionarii unei companii nu o pot refuza. Preluind controlul asupra unui concurent mai mic, concernul „ostil“ isi intareste si mai mult pozitia pe piata mondiala.

Interventionismul guvernamental pentru a contracara acest gen de licitatie nu este insa o chestiune strict franceza. Si americanii de la UNOCAL au fost nevoiti sa refuze oferta „ostila“ a chinezilor de la CNOOC, cu doua miliarde de dolari mai mare, din motive evident politice.