Cind trei se bat, se pare ca va cistiga al patrulea. Conducerea PNL pregateste o candidatura-surpriza la sefia Camerei si, totodata, o serie de schimbari in guvern.

Surpriza mare la PNL. Exista sanse mari ca Bogdan Olteanu, actualul ministru pentru relatia cu Parlamentul, sa devina candidatul liberalilor la functia de presedinte al Camerei. Ieri, liderii organizatiei de tineret a PNL au anuntat ca il vor propune oficial pe Olteanu pentru aceasta functie.

Surse din PNL ne-au dezvaluit ieri ca varianta „Olteanu“ nu reprezinta de fapt o noutate si ca va intruni mai mult ca sigur sufragiile din grupul parlamentar al liberalilor, indiferent cine va mai candida, mai ales ca va primi OK si de la premierul Tariceanu.

Sursa citata a mai mentionat ca marele perdant, pentru moment, al acestei variante este actualul vicepresedinte, Dan Radu Rusanu, caruia insa i se pregateste o functie compensatorie, din iarna.

Planul „B“ al PNL

Nominalizarea lui Olteanu se potriveste cu desemnarea in urma cu doua luni a secretarului de stat Geta Ionescu (adjuncta lui Olteanu) pentru postul de secretar general al Camerei.

In cazul in care Olteanu devine presedinte al Camerei, postul sau de ministru va fi ocupat – conform unor surse guvernamentale – de catre actualul secretar general al Executivului, Mihai Voicu, iar pe pozitia lasata vacanta de acesta ar urma sa fie instalat un membru al PNL care „stapineste la perfectie regulamentele“.

Sursa citata a mai precizat ca Olteanu va avea o larga sustinere in partid, indiferent cine ii va fi contracandidat.

Candidatura lui Olteanu face parte dintr-un asa-zis plan „B“ al liberalilor, de restructurare a unor niveluri de organizare si comunicare ale guvernului, niveluri aflate in suferinta la ora actuala. Din acest plan „B“ a facut parte si candidatura lui Crin Antonescu la sefia deputatilor liberali, chiar daca in sesiunea trecuta acesta nu a iesit mult in evidenta.

Despre Antonescu, sursele citate spun ca are „scoala“ de organizator mostenita de la Valeriu Stoica.

In cazul in care totusi, din motive de forta majora, nu se va apela la varianta Olteanu, atunci batalia pentru sefia Camerei se va da intre Mona Musca, Titu Gheorghiof si Dan Radu Rusanu.